Fondul de investitii CVC Asia si Macquarie Bank, cea mai mare institutie financiara de investitii din Australia, ar putea inainta o oferta pentru Sino-Forest, cea mai mare companie privata din China, din industria lemnului, au declarat surse implicat

Fondul de investitii CVC Asia si Macquarie Bank, cea mai mare institutie financiara de investitii din Australia, ar putea inainta o oferta pentru Sino-Forest, cea mai mare companie privata din China, din industria lemnului, au declarat surse implicate in tranzactie pentru Bloomberg.
Achizitia Sino-Forest, care are o capitalizare de piata de un miliard de dolari, ar conferi celor doua companii controlul asupra unui producator de materiale din lemn, care a cunoscut o crestere a vanzarilor de 34 de procente, intre 1994 si 2005. Piata de hartie din China are cel mai rapid ritm de crestere la nivel mondial, reprezentand un adevarat magnet pentru marile companii ce opereaza in acest domeniu, in China fiind prezenta compania Stora Enso Oyj, cel mai mare producator de hartie din lume, dar si companii rivale, cum este Oji Paper.
In cazul in care tranzactia s-ar concretiza, ofertantii ar beneficia de acces la cele 356.000 de hectare detinute aflate in proprietatea Sino-Forest. Sursele citate au precizat ca CVC Asia si Macquarie Bank ar putea decide sa listeze compania din China la Bursa din Hong Kong, insa doar daca vor intra in posesia acesteia.
Pentru finantarea achizitiei Sino-Forest, a doua mare plantatie forestiera din regiunea Asia-Pacific, Macquarie si CVC Asia ar putea contracta imprumuturi de un miliard de dolari, au mai spus sursele citate.

Regiunea Asia-Pacific, sub asaltul fondurilor de investitii

CVC are deja o traditie in industria forestiera din China, in materie de achizitii. In 2006, fondurile de investitii si-au anuntat planuri de a cumpara active de 46,4 miliarde de dolari in regiunea Asia-Pacific, mai mult decat triplu fata de preluarile din 2005, potrivit datelor Bloomberg.
In septembrie 2006, CVC Asia a ajuns la un acord pentru preluarea Plantation Timber Products Group, companie producatoare de fibre lemnoase si parchet laminat, aflata in proprietatea neo-zeelandezilor Carter Holt Harvey Ltd.
"Companiile chinezesti din industria lemnului si hartie sunt o tinta importante pentru fondurile de investitii, deoarece genereaza un flux al banilor (cash flow) constant", a declarat Dennis Chiang, managing director la Bluegence Capital International, firma care furnizeaza servicii de consultanta pentru companiile care realizeaza achizitii pe datorie si pentru managerii unei companii care decid sa preia compania la care sunt angajati. Explicatia invaziei de companii si fonduri de investitii straine in industria lemnului din China se explica prin decizia adoptata de autoritatile chineze din urma cu cinci ani, care au hotarat sa permita investitorilor straini sa intre in acest segment.

Sino-Forest, profitabila si datoare in acelasi timp

Profitul companiei din China a inregistrat o crestere de 27 de procente in primele noua luni ale anului trecut, pana la 68.9 milioane de dolari. Concomitent, profitul EBITDA a fost de 185.6 milioane de dolari. Totusi, la sfarsitul lunii septembrie, din 2006, Sino-Forest avea datorii de 504 milioane de dolari, din care 54 de milioane de dolari cu perioada de scadenta de un an si datorii in valoare de 450 de milioane de dolari, platibile pe mai multi ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.