CNVM a confirmat existenta unor nereguli in desfasurarea ofertei publice Alumil Rom Industry si a identificat 16 societati de brokeraj care au introdus ordine de subscriere fara sa se respecte prevederile prospectului de oferta, in ceea ce priveste p

CNVM a confirmat existenta unor nereguli in desfasurarea ofertei publice Alumil Rom Industry si a identificat 16 societati de brokeraj care au introdus ordine de subscriere fara sa se respecte prevederile prospectului de oferta, in ceea ce priveste plata integrala la momentul subscrierii a contravalorii actiunilor subscrise. Totodata, CNVM a cerut Bursei de Valori Bucuresti sa formuleze o pozitie oficiala, in termen de 24 de ore, in legatura cu operatiunea de alocare si decontare in cazul ofertei publice.
CNVM a decis, vineri, ca responsabilitatea privind desfasurarea operatiunilor in cadrul Pietelor de Oferte si Operatiuni Speciale revine in exclusivitate BVB, in calitate de operator de piata.
"Problema identificata este ca nu toti intermediarii au respectat conditiile din prospect. Bursa trebuie sa ne informeze in legatura cu ce s-a intamplat la momentul 18-19 decembrie, cand au avut loc inchiderea ofertei si alocarea. Dupa ce vom primi aceste informatii, vom convoca o sedinta a Comisiei in care vom lua o decizie legata de posibile sanctiuni", a declarat Gabriela Anghelache, presedintele CNVM, citata de Mediafax.
Anghelache a precizat ca eventualele pedepse pot merge de la avertisment la amenda si chiar la suspendarea activitatii. "Nu stiu daca este cazul sa vorbim de suspendarea activitatii. Companiile de brokeraj sunt societati pe actiuni. Suspendarea loveste in actionari, care poate nu au nicio vina", a spus Anghelache.

BVB: Termenul impus de CNVM este foarte scurt

Reprezentantii BVB au declarat ca au inceput discutiile in legatura cu derularea ofertei publice Alumil Rom Industry, iar in cursul zilei de azi vor transmite CNVM pozitia luata. "Termenul impus de CNVM este foarte scurt insa vom face tot posibilul ca pana maine (n.red. - azi), sa transmitem CNVM pozitia noastra", a declarat Septimiu Stoica, presedintele BVB.
Conform oficialului BVB, in acest moment inca nu se poate spune care vor fi sanctiunile care vor fi aplicate celor 16 societati de servicii de investitii financiare.
CNVM va adopta azi o decizie privind posibilele sanctiuni in cazul ofertei publice Alumil, in functie de pozitia care ii va fi prezentata de BVB. "Am solicitat Bursei informatii legate de operatiunile care au avut loc. Nu am cerut detalii cu privire la ordine si nici intrunirea Consiliului Bursei. Este un eveniment care s-a produs. Bursa are toate informatiile. Nu am cerut nimic nou. Este vorba de relatia intermediar - Bursa prin care au fost luate in considerare formularele de subscriere si operatiunile de alocare ", a explicat Anghelache.

Brokerii ameninta cu instanta

Dupa investigatia facuta de CNVM, la un numar de 16 societati de servicii de investitii financiare au fost constatate nereguli. Conform CNVM, acestea sunt ING Securities, BRD Securities, Raiffeisen Capital&Investment, EFG Eurobank Securities, Valmob Intermedia, Equity Invest, Eldainvest, Confident Invest, Intercapital Invest, Vanguard, Prime Transaction, HTI Valori Mobiliare, Broker Cluj, Super Gold Invest, Rombell Securities si Eastern Securities.
Responsabilitatea privind desfasurarea operatiunilor revine in exclusivitate BVB in calitate de operator de piata, potrivit Codului Bursei, si toate partile implicate in desfasurarea ofertei publice primare initiale sunt obligate sa raspunda solicitarilor BVB in aplicarea prevederilor ordonantei.
Reprezentantii societatilor de brokeraj care au fost depistate cu nereguli contesta prezenta lor pe lista publicata de CNVM. "Prezenta noastra pe aceasta lista a venit mai degraba in urma unei neglijente. Este adevarat ca am subscris actiuni Alumil cu bani aflati in decontare. Banii se incasau in urma unei tranzactii. Am fost chemat la CNVM si am demonstrat ca unul dintre clientii mei vanduse actiuni inainte de a se efectua subscrierea, ca atare, banii obtinuti prin acea vanzare sunt ca si cum ar fi in cont", a declarat Adrian Manaila, presedintele Eldainvest. Conform reprezentantului Eldainvest, suma pentru care au fost pusi pe lista este de circa 150 de euro. "In cazul unei eventuale sanctiuni, vom face contestatie mergand pana la actionarea in instanta", a mai spus Manaila.
Aceeasi pozitie a fost adoptata si de presedintele SSIF Broker Cluj, firma la care CNVM a constatat diferente de 52 lei. "Este inadmisibil ca pentru 52 de lei sa se denigreze o firma, sa i se aduca prejudicii de imagine", transmite un comunicat al Broker.

Decontarea actiunilor a fost suspendata din luna decembrie

Imediat dupa inchiderea ofertei publice, CNVM a decis suspendarea decontarii actiunilor subscrise, dupa ce Comisia a fost sesizata ca in cadrul ofertei au existat nereguli, legate de faptul ca brokerii au introdus ordine de subscriere desi in conturile de numerar ale clientilor nu existau sumele necesare, dupa cum prevede prospectul de emisiune. La inceputul acestui an, CNVM a prelungit perioada de suspendare cu inca doua saptamani, motivand masura prin necesitatea finalizarii investigatiei incepute privind neregulile semnalate in derularea ofertei.
Potrivit Legii pietei de capital, CNVM are posibilitatea sa dispuna revocarea deciziei de aprobare a unui prospect, in cazul in care constata ca derularea ofertei publice se face cu incalcarea prevederilor legii, precum si daca apreciaza ca circumstante ulterioare deciziei de aprobare determina modificari fundamentale ale elementelor si datelor care au motivat-o.
Oferta publica de vanzare de actiuni Alumil Rom Industry s-a derulat in perioada 8-18 decembrie si a fost suprasubscrisa de 16,17 ori, subscrierile totale fiind in valoare de 465 milioane de lei. Compania a oferit un pachet de 6,25 milioane de titluri, la un pret de 4,6 lei pe actiune, valoarea totala a ofertei fiind de 28,75 milioane lei. Alumil Rom Industry este detinuta de compania elena Alumil Mylonas, cu o participatie de 69,94% din actiuni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.