La aproape 50 de ani dupa ce Boris Pasternak, autorul romanului "Doctor Jivago", a castigat premiul Nobel pentru literatura, o carte aparuta in Rusia dezvaluie faptul ca CIA-ul a facilitat atunci in mod secret acordarea acestui premiu, pentru a st
La aproape 50 de ani dupa ce Boris Pasternak, autorul romanului "Doctor Jivago", a castigat premiul Nobel pentru literatura, o carte aparuta in Rusia dezvaluie faptul ca CIA-ul a facilitat atunci in mod secret acordarea acestui premiu, pentru a stanjeni Kremlin-ul, care interzisese cartea.
Potrivit Sunday Times, cartea dezvaluie cum agentii americani au condus o operatiune menita sa duca la publicarea in limba rusa a romanului "Doctor Jivago", pentru a indeplini regulile premiilor Nobel, care cer ca lucrarile sa fie luate in considerare doar in limba in care au fost scrise. "Nu am nici un dubiu ca CIA a jucat un rol cheie in acordarea acestui premiu autorului Pasternak", a spus autorul cartii, Ivan Tolstoy, un cercetator foarte respectat la Moscova. Ecranizat de David Lean intr-un film care a castigat cinci premii Oscar, "Doctor Jivago" a fost publicat initial la Milano, in 1957. Romanul spune povestea tragica a unui doctor poet si a iubirii vietii lui pe fundalul revolutiei bolsevice. Cartea a fost interzisa in Uniunea Sovietica pana in 1987. Pasternak a trimis mai multe copii ale manuscrisului in limba rusa prietenilor din Vest. Tolstoy a descoperit, acum, o scrisoare de la un fost agent CIA, care descrie operatiunile care au urmat. El spune ca CIA, cu ajutorul serviciilor de informatie britanice, a furat o copie dintr-un avion care a aterizat fortat la Malta. In timp ce pasagerii au asteptat, timp de doua ore, agentii au luat manuscrisul dintr-o geanta, l-au fotografiat si l-au pus la loc. CIA a publicat, apoi, editia in limba rusa, simultan in Europa si in America. "Au evitat sa foloseasca hartie care ar fi putut fi identificata ca fiind fabricata in Vest. Au ales fonturi speciale folosite in Rusia", a spus Tolstoy, care spera sa isi publice cartea, "The Laundered Novel", in Vest. Membrii Academiei Suedeze au fost surprinsi cand le-au fost prezentate exemplarele din editia ruseasca exact inainte ca inscrierile pentru editia din 1958 a premiilor Nobel sa se inchida. La doua zile dupa ce a aflat ca a castigat, scriitorul a trimis o telegrama Academiei: "Profund recunoscator, emotionat, mandru, uluit, tulburat". Dupa inca patru zile, la presiunea Kremlin-ului, Pasternak a trimis o a doua telegrama: "Trebuie sa refuz acest premiu nemeritat care mi-a fost acordat. Va rog sa nu primiti respingerea cu neplacere". Pasternak a fost hartuit de KGB si amenintat cu expatrierea. Dupa moartea sa, in 1960, Kremlin-ul a dispus arestarea amantei sale, Olga Ivinskaya. Ivinskaya si fiica sa au fost acuzate ca au primit venituri "ilegale" ca urmare a publicarii romanului "Doctor Jivago" in strainatate. Ivinskaya a fost condamnata la opt ani de munca silnica in Siberia, iar fiica sa, la trei ani. Cu toate aceastea, o serie de proteste ce au avut loc la nivel international au dus, in cele din urma, la eliberarea, cu patru ani mai devreme, a Olgai Ivinskaya. "Tatal meu nu a jucat nici un rol in publicarea editiei rusesti a acestui roman, si nici nu a avut vreo idee despre interesul nutrit de CIA", a spus Yevgeny Pasternak, care a acceptat premiul Nobel pentru tatal sau in 1989. "Tatal meu nu s-a asteptat niciodata sa primeasca acest premiu. Din pacate, i-a adus multa tristete si suferinta". (M.BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.