Ultimele reduceri de preturi la medicamente i-au disperat pe farmacisti. Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a impus o strategie prin care profitul de 5% de pe urma acestei actiuni  va intra, practic,  in buzunarul ministerului si a ins
Ultimele reduceri de preturi la medicamente i-au disperat pe farmacisti. Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a impus o strategie prin care profitul de 5% de pe urma acestei actiuni va intra, practic, in buzunarul ministerului si a institutiilor subordonate.

„Practic, farmacistii nu pot avea doua preturi de referinta, pentru ca in reglementarile legale exista doar un singur pret de referinta, adica pretul cel mai mic pentru substanta activa. Ei pot vinde la orice pret, numai ca noi nu decontam decat pretul de referinta. Farmacistii trebuie sa faca demersuri, ca sa nu piarda la urmatoarea reasezare de preturi“, a declarat Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Ultimele reduceri de preturi la medicamente i-au adus aproape in sapa de lemn pe farmacisti. Acestia sustin ca nu este posibil sa vinzi un medicament cu mai putin decat l-ai luat si ca pierderile suferite sunt de ordinul zecilor de milioane de euro.

Ultima reducere de preturi, operata in ianuarie prin reasezarea preturilor de catre Ministerul Sanatatii, i-a obligat pe farmacisti sa scada preturile si la medicamentele aflate pe stocuri. „Este a cincea oara in doi ani cand suntem nevoiti sa reducem preturile si la medicamentele de pe stocuri. Acest lucru a provocat farmacistilor pierderi uriase. Numai acum s-au inregistrat pierderi medii de 5.000 de euro pe farmacie, ceea ce inseamna peste 20 milioane de euro. Este inadmisibil ceea ce se intampla. Farmacistii nu sunt Armata Salvarii, ci au doar societati comerciale. Sa le faca de stat pe toate si sa stim o treaba. Pierderile sunt fabuloase. Chiar si lanturile de farmacii, care au o putere financiara mai mare, sunt pe pierderi. Ca sa nu mai vorbim de distribuitorii de medicamente. Nu poti, ca ministru al sanatatii, sa spoliezi societatile comerciale. Practic, ne fura pe fata de doi ani. Si nu poti sa anunti, cu surle si trambite, reduceri de medicamente si sa nu spui pe spinarea cui se fac aceste reduceri. In tara este foarte mare agitatie printre farmacisti, iar saptamana aceasta vom lua o decizie, la Consiliul National, in privinta masurilor pe care le vom lua“, ne-a declarat Clara Popescu, vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor din Romania.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.