Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) incepe anul 2007, in forta, la capitolul achizitii. Valoarea totala a contractelor autorizate de Guvern, la sfarsitul anului trecut, este impresionanta. 765 milioane lei, adica echivalentul a peste 224 mi

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) incepe anul 2007, in forta, la capitolul achizitii. Valoarea totala a contractelor autorizate de Guvern, la sfarsitul anului trecut, este impresionanta. 765 milioane lei, adica echivalentul a peste 224 milioane euro, vor fi alocati pentru cumpararea de autospeciale, microbuze, autobuze si ambulante. Contractele multianule de furnizare de mijloace de transport se vor incheia prin leasing financiar, pe o perioada de 3 ani. Potrivit unui comunicat al Guvernului "MAI trebuie sa-si completeze dotarea cu autovehicule cu caracteristici si performante care sa asigure mobilitatea terestra a structurilor proprii, inclusiv asistenta medicala de urgenta in timpul misiunilor specifice in care sunt angajate unitatile ministerului".
Suma include costurile, dobanzile, taxele si impozitele aferente pentru achizitia de mijloace de transport din categoria autospeciale, microbuze, autobuze si ambulante, in vederea asigurarii mobilitatii terestre necesare desfasurarii in bune conditii a activitatii ministerului. Atribuirea contractelor multianuale se va realiza in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 34/2006, iar plata avansului, a ratelor de leasing, a valorii reziduale, precum si a comisioanelor si taxelor aferente se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul MAI in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie.

Fiecare prefect cu jeep-ul lui

Si anul trecut, MAI a realizat achizitii importante. Sume considerabile au fost cheltuite tot pentru dotarea cu mijloace de transport. In luna octombrie 2006, fiecare prefect din tara a primit cate un jeep VW Touareg pentru a-si indeplini si gestiona "cu maxima eficienta situatiile de urgenta si pentru a diminua riscurile si efectele acestora".
Pe scurt, intreaga distractie a costat 16.522.436 lei, iar castigatoarea licitatiei a fost SC Porsche Romania SRL, care a livrat cele 103 masini de teren. In competitie au mai fost inscrise firmele Autoitalia Impex SRL si Hyundai Auto Romania SRL, care, se pare n-au avut nici o sansa, deoarece autovehiculele propuse nu au indeplinit conditiile tehnice minime obligatorii.
Potrivit informatiilor furnizate de MAI, autovehiculele de teren VW Touareg 2.5 R5TDI, au fost preferate deoarece sunt omologate de catre RAR ca "autovehicule de teren (simbol G)", fiind echipate cu motoare cu aprindere prin compresie, capacitate cilindrica de 2.460 cm3 si o putere maxima de 128 kW. Nivelul de echipare este corespunzator variantei "Mountain", cea mai ieftina din gama, adica 36.800 euro (in conditia DDU Bucuresti).

Companii cu renume, parteneri de afaceri

Tot in 2006, au fost investite peste 100 milioane de euro in cadrul Politiei Romane. Fondurile au fost alocate pentru proiecte prioritare, avand in vedere ca miza unui management performant a fost dublata de cerintele cuprinse in documentele programatice si recomadarile UE pentru imbunatatirea dotarii cu mijloace de interventie moderne si de calitate. Printre partenerii cu care IGPR a incheiat contracte de achitii se regasesc companii cu renume. Este vorba despre Dacia Automobile SA, Motorola, Petrom, UTI Systems SA, Avitech Co etc. In cadrul acestor proiecte, din start, Dacia Automobile a avut de castigat cel mai mult. 70,6 milioane euro este valoarea contractului semnat cu conducerea IGPR pentru distribuirea a 6.000 de autoturisme Logan. Chiar si asa, autoritatile precizeaza ca pretul a fost convenabil, avand in vedere ca o alta oferta era cu 4 milioane de euro mai mare.
Tot la capitolul achizitii se inscrie si contractul incheiat cu Motorola in valoare de 9.370.000 euro. Banii au fost folositi pentru modernizarea sistemului central AFIS din cadrul Institutului de Criminalistica. Aparatura a primit o serie de imbunatatiri pentru a putea fi conforma cu EURODAC.
Aproximativ un milion pe euro au fost alocati pentru dezvoltarea laboratorului central de analiza si profil al drogurilor si precursori. Unele dintre cele mai performante echipamente criminalistice - Lucia Forensic, Spferon, IBIS - au fost cumparate cu 2,1 milioane euro.
Peste 1,3 miliarde lei vechi au ajuns in conturile SC UTI Systems SA, in urma unei licitatii deschise, pentru un singur sistem de control acces si supraveghere.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.