Parlamentul European (PE) ii  primeste oficial, astazi, pe noii deputati europeni din partea Romåniei si Bulgariei. Cei 35 de romåni si cei 18 bulgari au devenit membri ai PE la 1 ianuarie, o data cu aderarea la UE. Ei au fost numit
Parlamentul European (PE) ii primeste oficial, astazi, pe noii deputati europeni din partea Romåniei si Bulgariei. Cei 35 de romåni si cei 18 bulgari au devenit membri ai PE la 1 ianuarie, o data cu aderarea la UE. Ei au fost numiti de Parlamentele de la Bucuresti si Sofia, iar mandatele lor se vor incheia dupa organizarea alegerilor europene. Aceste alegeri sunt programate, in Romånia, pe data de 13 mai.

Primirea oficiala a parlamentarilor romani are loc astazi, la Strasbourg, unul din orasele unde au loc plenarele PE, alaturi de Bruxelles. Momentul va fi precedat de inaltarea steagurilor Romaniei si Bulgariei.
Romania a avut dreptul la 35 de observatori in Parlamentul European din 26 septembrie 2005. Cu mici exceptii, partidele au pastrat aceleasi persoane pentru noul mandat. Numarul total al parlamentarilor europeni a ajuns la 785. Dupa urmatoarele alegeri europene din 2009, numarul deputatilor va scadea la 736, dintre care 33 din Romania si 17 din Bulgaria.

Un nou grup pe scena
Cea mai rapida schimbare datorata preluarii mandatelor de catre deputatii romani si bulgari este reconfigu rarea grupurilor politice. Prin aportul a cinci deputati de la Partidul Romania Mare si a unuia de la partidul bulgar „Ataka“, astazi este asteptata constituirea oficiala a grupului „Identitate, Traditie, Suveranitate“ (ITS), care va milita pentru „o Europa a natiunilor“. Conform procedurilor PE, un nou grup politic trebuie sa cuprinda cel putin 20 de membri din minimum sase state membre.

Potrivit Reuters, noul grup va folosi aceasta ocazie pentru a se opune Constitutiei comunitare, aflata in impas, si pentru a face campanie impotriva aderarii Turciei la Uniunea Europeana. Deputatii eurosceptici si care se opun imigratiei si-au facut cunoscuta opinia, pana in prezent, ca independenti, insa alaturarea la un grup le ofera o durata mai mare a discursurilor, mai multe locuri in comisiile parlamentare si mai multe fonduri - aproximativ 50.000 de euro pentru fiecare membru. Noul grup va fi condus de Bruno Gollnisch, din cadrul partidului francez Frontul National. Supravietuirea pe termen lung a grupului ar putea fi pusa in pericol de lipsa membrilor, acesta intrunind abia cerintele minime pentru a se constitui ca grup in PE. Pana in prezent, discutiile pentru inregistrarea grupului au fost conduse de partidul belgian Vlaams Belang, care va avea trei membri. Frontul National va avea sapte membri in grup.

Restul grupului va fi format din cinci membri ai Partidului Romania Mare, unul din Partidul Ataka, doi deputati independenti din Italia si cate un membru independent din Austria si Marea Britanie.

Se pregateste ceva!


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.