Constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda va trebui sa fie realizata de catre o firma al carei actionariat sa cuprinda un numar mare de investitori pentru ca niciunul sa nu detina pachetul majoritar, a declarat Varujan Vosganian,

Constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda va trebui sa fie realizata de catre o firma al carei actionariat sa cuprinda un numar mare de investitori pentru ca niciunul sa nu detina pachetul majoritar, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Comertului, citat de Mediafax.
"Investitia trebuie sa fie consistenta, dar disipata. Daca administrarea va fi privata sau de stat, nu s-a discutat inca", a spus ministrul. In acest sens MEC va infiinta o comisie de consultari cu potentialii investitori la compania de proiect pentru reactoarele 3 si 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda, pentru a reinitia discutiile cu firmele care au depus anul trecut scrisori de interes. "Este in pregatire un proiect de Hotarare de Guvern care sa repuna in discutie investitia in reactoarele 3 si 4. Voi propune infiintarea unei comisii care sa inceapa consultarile cu posibilii investitori. (...) Actiunile in legatura cu proiectul au fost oprite in toamna anului trecut, in lunile septembrie sau octombrie", a mai spus Vosganian. Potrivit acestuia, reactoarele ar putea fi administrate de Nuclearelectrica, dar o decizie in acest sens nu a fost inca luata.

13 firme si consortii se bat pe un proiect de 2,2 miliarde euro

Proiectul MEC de constructie a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda a starnit un mare interes, nu mai putin de 13 firme si consortii declarandu-si intentia de a finanta acest proiect. Acestea sunt AES Corporation SUA, Alro Slatina, consortiul TESS Conex-ASAM-Iasi, consortiul Ansaldo Italia - AECL Canada, consortiul Unit Investments Luxemburg - Dogan Enerji Yatirimlari/Dogus Holding Turcia, Electrabel Belgia, Electrica Bucuresti, ENEL Italia, E.ON Energie Germania, Gabriel Resources Canada, Iberdrola Spania, KHNP Republica Coreea de Sud si RWE Power Germania. Costurile proiectului sunt estimate la 2,2 miliarde de euro, urmand sa fie asigurate de compania de proiect. Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul primelor doua reactoare, va participa la capital cu structura reactoarelor 3 si 4, pentru care au fost deja efectuate unele lucrari de constructie.
Costurile proiectului sunt estimate la 2,2 miliarde de euro, urmand sa fie asigurate de compania de proiect. Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul primelor doua reactoare, va participa la capital cu structura reactoarelor 3 si 4, pentru care au fost deja efectuate unele lucrari de constructie.
Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare, si, in prezent, centrala functioneaza cu un singur reactor, cu o putere instalata de circa 700 MW, care asigura 10% din consumul national de electricitate.
Cel de-al doilea reactor este programat sa intre in exploatare comerciala in luna iulie. Dupa punerea in functiune a unitatii 2, centrala va furniza aproximativ 18% din productia nationala de electricitate.
Punerea in functiune a reactoarelor 3 si 4 va permite productia unei cantitati de 10,478 TWh de electricitate anual, intrucat cele doua unitati vor avea o putere totala instalata de 1.440 MW.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.