Presedintele SUA, George W. Bush, a prezentat miercuri seara (ieri, la patru dimineata, ora Romaniei), in cadrul unui discurs televizat, de 20 de minute, sustinut la Casa Alba, noua strategie a Washingtonului pentru normalizarea situatiei in Irak
Presedintele SUA, George W. Bush, a prezentat miercuri seara (ieri, la patru dimineata, ora Romaniei), in cadrul unui discurs televizat, de 20 de minute, sustinut la Casa Alba, noua strategie a Washingtonului pentru normalizarea situatiei in Irak si reconstructia acestei tari, grav afectata de razboiul din 2003 si de violentele inter-confesionale care i-au succedat.
Continutul alocutiunii era, in mare, cunoscut, din diverse surse apropiate cercului prezidential. Un aspect pozitiv al discursului ar fi acela ca seful Casei Albe a admis ca au fost comise si anumite greseli in politica adoptata fata de problema irakiana, declarand ca isi asuma aceste greseli. Dar, ignorand dorinta opiniei publice americane, a democratilor (majoritari in Congres, in urma legislativelor partiale din 7 noiembrie), precum si a unui grup de parlamentari republicani, Bush si-a anuntat decizia de a suplimenta contingentul SUA din Irak cu 21.500 de militari. Aproximativ 4000 de puscasi marini vor fi desfasurati in provincia Al-Anbar si 17.500 de militari vor fi trimisi la Bagdad, adaugandu-se celor 132.000 de militari americani deja prezenti in tara. De la declansarea razboiului americano-britanic impotriva Irakului, pe 20 martie 2003, si-au pierdut viata peste 3000 de militari ai armatei SUA. Propunerea mai include accentuarea integrarii consilierilor americani in cadrul trupelor SUA. O suplimentare bugetara dispusa de George W. Bush de 5,6 miliarde de dolari va finanta aceste noi angajamente. De asemenea, peste un miliard de dolari va fi atribuit ca ajutor diferitelor fonduri angajate in reconstructia Irakului. Din partea irakiana, trei brigazi vor fi desfasurate in Bagdad, prima urmand sa-si ocupe pozitiile la 1 februarie, iar celelalte doua, pe 15 februarie. Guvernul de la Bagdad va consolida eforturile de reconstructie cu 10 miliarde de dolari.
"Bagdadul e multumit
Analistii au reactionat fara menajamente. "Avem de-a face cu un presedinte care sfideaza opinia publica intr-un nod nemaivazut la vreun sef de stat modern", a declarat Bruce Buchanan, analist politic la Universitatea Texas. Democratii au condamnat planul si au anuntat ca nu il vor sustine in Congres, punandu-i, astfel, pe republicani, in situatia de a alege intre retragerea sprijinului acordat lui Bush si sustinerea unei politici nepopulare la mai putin de doi ani inaintea cursei prezidentiale din 2008. Potrivit analistilor, cel putin 10 senatori republicani ar putea sa-si retraga sprijinul pentru presedinte daca Senatul va organiza un vot pe aceasta tema, subminandu-i ultimii doi ai mandatului. Multi republicani, insa, mai considera si acum ca Bush merita, in continuare, sustinerea lor pentru gestionarea crizei din Irak. Spre exemplu, fostul primar al New York-ului, Rudolph Giuliani, s-a declarat de acord cu majorarea trupelor, apreciind ca "succesul sau esecul din Irak nu este un subiect de politica de partid, ci de securitate nationala". Nici Marea Britanie, principalul aliat al Americii in politica sa fata de Irak, nu a receptat cu entuziasm ideea suplimentarii trupelor din aceasta tara si a anuntat transant ca nu se va ralia acestui demers. Salutand politicos planul Bush, ministrul britanic al Afacerilor Externe, Margaret Beckett, a declarat, ieri, ca tara sa nu intentioneaza sa trimita trupe suplimentare in Irak, ci, dimpotriva, va retrage 3000 dintre cei 7.200 de militari mobilizati, in prezent, in aceasta zona de criza, relateaza Reuters. Guvernul de la Bagdad a apreciat noul plan Bush pentru Irak drept "aducator de speranta".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.