"Este greu de inteles de ce statul roman nu este interesat de recuperarea prejudiciului creat de Adrian Costea si statul francez il trimite in judecata pe Adrian Costea pentru fraudarea statului roman. De fapt, aici e un alt tip de logica, care tine
"Este greu de inteles de ce statul roman nu este interesat de recuperarea prejudiciului creat de Adrian Costea si statul francez il trimite in judecata pe Adrian Costea pentru fraudarea statului roman. De fapt, aici e un alt tip de logica, care tine de faptul ca anumite relatii si interese din trecut, perpetuate in prezent, sunt extrem de puternice in Romania si de faptul ca Adrian Costea a venit si a facut afaceri in Romania in timpul Guvernului Stolojan si cu stirea primului-ministru de atunci", a declarat agentiei Mediafax Marius Oprea. Potrivit acestuia, prima afacere a lui Costea in Romania a fost aducerea in tara din Libia, printr-o firma a lui, a unor cantitati mari de combustibil pentru agricultura. El a aratat ca atunci Libia era o tara supusa embargoului, iar combustibilul a fost platit printr-o operatiune de spalare de bani dintr-un imprumut acordat de Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare (Banca Mondiala), unde Stolojan a lucrat ulterior. El crede ca, de fapt, a fost vorba despre o operatiune foarte importanta in spatele careia au fost elemente ale fostului CC al PCR si ale fostei Securitati, aratand ca fostul presedinte Ion Iliescu "a dat instructiuni clare", la inceputul anului 1992, ca afacerea sa fie incheiata cu Adrian Costea si ca exista marturii in acest sens ale participantilor la discutii.
"Protejarea lui Stolojan
"S-au adus mari cantitati de combustibil, s-au spalat bani prin Bancorex si suspiciunea mea este ca mari cantitati de combustibil din aceste contracte au ajuns dupa aceea si la regimul Milosevici. Jimbolia este doar varful icebergului", a afirmat Oprea.Marius Oprea a precizat ca toate afirmatiile sale pot fi probate cu documente, care sunt accesibile oricarui procuror care ar vrea sa reinstrumenteze acest caz, dupa ce dosarul a fost blocat in 2001 in timpul guvernarii PSD. "L-au si dat afara pe Budusan (n.r. fostul procuror Ovidiu Budusan care a instrumentat toate cazurile de coruptie in timpul guvernarii CDR). Nu inteleg de ce acest lucru nu se face?! Pentru a proteja pe fostul premier, pentru a proteja alte persoane din zona guvernamentala la vremea respectiva. Totusi este vorba de infractiuni grave. Incalcarea embargoului, pe de o parte, si spalari de bani prin Bancorex, pe de alta", a spus Marius Oprea. El a aratat ca atunci cand a izbucnit scandalul toata lumea a vorbit si vorbeste si acum numai de scandalul afiselor electorale pentru Iliescu facute de Adrian Costea si de cartea "Eterna si fascinanta Romanie", realizata tot prin intermediul lui Costea in Franta, din banii dati de Bancorex, cu garantia Guvernului, dar de fapt afacerile de acest tip au inceput in februarie 1992. "Costea a facut afaceri in toata perioada asta cu statul roman, in beneficiul lui si al PSD (n.r. fost PDSR) si acest lucru ramane de investigat. Procurorii francezi au ajuns la concluzia ca el a fraudat statul roman, insa statul roman nu trage concluzii dupa cate vad, deocamdata. Daca este sa repornim lupta anticoruptie, trebuie sa reluam toate dosarele importante care erau la CNAICCO (n.r. Consiliul National de Actiune Impotriva Coruptiei si Crimei Organizate) in vremea lui Emil Constantinescu si care au fost toate inchise dupa venirea lui Iliescu si Nastase la putere. Sa vedem ce este acolo, pentru ca sunt lucruri extrem de importante. Vad ca acest lucru nu se produce, ceea ce imi da mie mari semne de intrebare legate de lupta impotriva sistemului ticalosit", a spus Oprea, care a fost consilier al lui Emil Constantinescu si a avut acces la dosarele CNAICCO.
""Dosar inchis" la Parchet
El a precizat ca toate actele exista intr-un "dosar inchis" care este la Parchetul instantei supreme. "Eu am copii dupa el care erau la mine la CNAICCO. Cat am fot in Germania, in concediu, m-am apucat sa scriu o continuare la cartea mea <<Mostenitorii securitatii>>, care se va numi <<A cincea putere>>. Asa am putut face niste legaturi. E ca un puzzle pe care eu le-am pus cap la cap", a aratat Oprea. Marius Oprea sustine ca astfel si-a dat seama ca totul in Romania are o istorie, in special afacerile coordonate de fostii demnitari comunisti si fostii securisti, iar Adrian Costea "nu a venit din neant". "Cand a fost adus el de Iliescu? Si cand cauti asta, dai de altii, si sunt surprize mari. In mod evident, primul-ministru (n.r. Theodor Stolojan) a fost implicat si exista declaratii in acest sens. Fostul director de la Romcereal, Nicolae Savu, responsabil in aceste contracte cu Adrian Costea, a facut o declaratie pe tema asta, in care a afirmat ca totul a fost facut cu stirea primului-ministru de atunci", sustine Oprea. (D.E.I.)
Stolojan: Afirmatiile lui Oprea la adresa mea sunt "fabulatii infantile"
Liderul provizoriu al PLD Theodor Stolojan a calificat ieri drept "fabulatii infantile" afirmatiile consilierului premierului Calin Popescu Tariceanu, Marius Oprea, potrivit carora, in perioada in care a fost premier, ar fi avut cunostinta de afacerile lui Adrian Costea. "Afirmatiile lansate joi de Marius Oprea, consilier al lui Calin Popescu Tariceanu, la adresa mea, le consider a fi niste fabulatii infantile. Pacat de Marius Oprea pentru ca este un om tanar, dar a ajuns sa se coboare la acest nivel. Acest subiect nu merita nici un comentariu in plus", afirma Stolojan intr-un comunicat.
Trimis in judecata in Franta
La sfarsitul anului 2006, omul de afaceri roman Adrian Costea, fost consilier personal al lui Ion Iliescu, a fost trimis in judecata de autoritatile franceze pentru abuz in legatura cu bunuri publice, alaturi de alte sapte persoane, printre care se numara si sotia sa, Valentina Tudora. Potrivit Mediafax, el este banuit de Justitia franceza ca a deturnat circa 50 de milioane de franci (7,6 milioane de euro) proveniti din afaceri cu statul roman, folosind suma in beneficiul propriu si al unor demnitari romani si pentru a finanta campania din 1996 a fostului presedinte Ion Iliescu (1989 - 1996 si 2000 - 2004). Trimiterea in judecata, semnata la 27 iunie 2006 de judecatorul Henri Pons si completata la 19 decembrie de Curtea de Apel din Paris, este definitiva de la sfarsitul lunii decembrie, deoarece nici una dintre parti nu a contestat decizia. Procesul ar putea incepe in octombrie 2007.
Printre celelalte persoane trimise in judecata se numara expertul contabil Pierre Manigand, avocatul Christian Breuil, doi administratori de firme - Pascal Collard si Didier Marcillaud, administratorul luxemburghez Charles Ewert si fostul trezorier al campaniei electorale din 1996 a lui Ion Iliescu, Gheorghe Pascu. (M.A.B.)
"Eterna si fascinanta Romanie", caz clasat
Scandalul a izbucnit odata cu aparitia, in mai 2000, in cotidianul Le Parisien a unui articol intitulat "Un judecator francez ancheteaza la Bucuresti".
In material se afirma ca judecatorul francez Henri Pons a plecat la Bucuresti pentru a ancheta un caz de spalare de bani in care ar fi implicate o serie de personalitati politice romanesti care au avut legaturi cu omul de afaceri francez de origine romana Adrian Costea. Autoritatile franceze venite la Bucuresti au confirmat ca doreau sa-i audieze, ca martori, pe Adrian Nastase, Teodor Melescanu, Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu, Nicolae Dan Fruntelata, Razvan Temesan (foto), Mircea Cosea, Iosif Boda, Ovidiu Grasu si Dumitru Iliescu. Anchetatorii doreau sa afle amanunte legate de editarea, de catre una dintre firmele lui Costea, a albumului "Eterna si fascinanta Romanie", precum si de anumite afaceri cu produse petroliere. Interesul autoritatilor franceze pentru afacerile din Romania ale lui Costea a fost trezit de un denunt anonim sosit pe adresa TRAFCIN, organism guvernamental francez insarcinat cu strangerea si prelucrarea informatiilor legate de circuitele financiare clandestine.
"Scosi de sub urmarirea penala
Ancheta autoritatilor franceze asupra lui Costea, plecat din Romania in 1973 si care traieste in prezent la Paris, a inceput in 1998, ca urmare a unei sesizari pe adresa TRAFCIN, sosita tot de la Bucuresti. In acest caz, singura persoana trimisa in judecata in Romania a fost Razvan Temesan, fostul presedinte al Bancorex, care sustinea ca a fost un "prestator de servicii" in afacerile derulate de Adrian Costea. De altfel, Razvan Temesan a fost arestat, in 9 decembrie 1999, de catre Parchetul instantei supreme, pentru sponsorizarea, din banii bancii, a editarii albumului foto despre Romania, el fiind acuzat de abuz in serviciu. Temesan a fost eliberat dupa o luna. Dupa doi ani de audieri de martori si amanari procedurale, Tribunalul Bucuresti a decis prin sentinta 147/27 februarie 2001 restituirea dosarului "Albumul" la Parchet pentru refacerea urmaririi penale. Fostul presedinte al Bancorex, Razvan Temesan, a solicitat instantei Tribunalului Bucuresti restituirea dosarului "Albumul", pe motiv ca, pe parcursul cercetarii, i-ar fi fost incalcat dreptul la aparare si nu i-ar fi fost adus la cunostinta materialul de urmarire penala. In 18 aprilie 2002, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis scoaterea de sub urmarire penala a persoanelor vizate in acest dosar, invocandu-se articolul 249 Cod procedura penala, litera b (fapta nu este prevazuta de legea penala), clasandu-se astfel cazul. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.