Strategia UE - Rusia
Principiile relatiilor energetice dintre Uniunea Europeana si Federatia Rusa au fost enuntate la sfarsitul anului trecut. Oficialii de la Bruxelles vad aceasta ecuatie in termenii urmatori: "Rusia cauta modalitati de
Strategia UE - Rusia
Principiile relatiilor energetice dintre Uniunea Europeana si Federatia Rusa au fost enuntate la sfarsitul anului trecut. Oficialii de la Bruxelles vad aceasta ecuatie in termenii urmatori: "Rusia cauta modalitati de asigurare a solicitarilor energetice prezentate de piata Uniunii Europene. Uniunea Europeana are nevoie de resursele rusesti pentru a-si asigura securitatea energetica. Exista o interdependenta clara". A doua caracteristica a relatiei energetice UE-Rusia este definita astfel: "Rusia doreste o prezenta mai puternica pe piata energetica interna a UE, contracte de furnizare a gazelor pe termen lung, integrarea retelelor de electricitate si piata libera pentru energie electrica si materiale nucleare, ca si pentru achizitionarea si controlul de retele de distributie a energiei electrice si gazelor naturale". Interesele Uniunii Europene in aceasta relatie sunt definite astfel: "UE isi doreste un tratament nediscriminatoriu si corect din partea Rusiei in relatia energetica, in termenii aprovizionarii din Rusia si a accesului la piata rusa pentru investitorii UE; acces la conductele din Rusia, inclusiv la cele prin care tranziteaza produsele energetice din regiunea caspica si Asia Centrala, respect pentru regulile concurentei ca si un nivel ridicat de securitate pentru mediul inconjurator".
Comisia Europeana solicita unitate din partea tarilor europene in ceea ce priveste relatia energetica cu Rusia: "Este esential ca statele membre sa aiba o intelegere comuna asupra abordarii propuse pentru principiile unui parteneriat energetic viitor cu Rusia. Uniunea trebuie sa se foloseasca de toate oportunitatile de a convinge Rusia ca exista un interes reciproc in aceasta intreprindere".
"Cearta Berlin-Bruxelles
Germania intentioneaza sa dea in judecata Comisia Europeana din cauza propunerii de reducere drastica a emisiilor industriale de dioxid de carbon, informeaza Eupolitix.
Conform editiei germane a cotidianului Financial Times de ieri, Berlinul pregateste in prezent o actiune legala impotriva proiectului de strategie energetica, in ciuda faptului ca nu s-a ajuns la o decizie a Consiliului European. Joachim Wurmeling, secretarul de stat pentru energie de la Berlin, a declarat ca este pregatita o actiune juridica pentru a fi usurate conditiile emisiilor de noxe care urmeaza sa fie impuse industriei germane. Ministrul german al Economiei, Michael Glos, a indicat si el faptul ca are in vedere o actiune in justitie impotriva Comisiei Europene. "Cresterea economica nu ne va fi de folos atata vreme cat mediul inconjurator este periclitat, insa trebuie sa atingem aceste obiective intr-un mod care sa nu ne afecteze competitivitatea", a declarat Michael Glos.
In noiembrie 2006, Comisia Europeana a transmis Germaniei ca planurile sale de reducere a poluarii sunt mult prea restranse, solicitand Berlinului o reducere mai mare a emisiilor de noxe.
"Economii pe rupte
In prezent, energia nucleara reprezinta 14 la suta din consumul de energie al UE si 30 la suta din electricitatea UE. Propunerea Comisiei subliniaza faptul ca este decizia fiecarui stat membru daca se poate baza sau nu pe energie nucleara. Comisia recomanda ca in momentul in care nivelul energiei nucleare se va reduce in UE, acesta sa fie compensat de introducerea altor surse de energie cu emisii scazute de carbon, altfel obiectivul reducerii gazelor de sera va deveni si mai dificil de atins.
CE reitereaza obiectivul de a economisi 20 la suta din totalul consumului de energie primara pana in anul 2020. Daca va avea succes, va insemna ca pana in 2020 UE va folosi cu 13 la suta mai putina energie decat astazi, economisind 100 de miliarde de euro si 780 de tone de CO2 in fiecare an. Comisia propune accelerarea utilizarii vehiculelor pe baza de combustibili eficienti, standarde mai dure si o etichetare mai buna a electrocasnicelor, marirea eficientei energetice a cladirilor existente in UE, precum si imbunatatirea generarii, transmiterii si distributiei caldurii si electricitatii.
UE anunta ca va dezvolta mecanisme eficiente de solidaritate pentru a putea face fata oricarei crize energetice si a dezvolta o politica externa comuna pentru a vorbi din ce in ce mai mult pe <<o singura voce>> cu terte tari. Va urmari sa dezvolte parteneriate reale cu furnizorii de energie, bazate pe transparenta, predictibilitate si reciprocitate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.