Tariceanu zice ca e facatura, Basescu cere dovada. In arhivele Cotroceniului se cauta un bilet. Roz. Potrivit Elenei Udrea, premierul Tariceanu i-ar fi cerut presedintelui Basescu sa intervina la Parchet pentru Dinu Patriciu. Premierul spune ca e fac

Tariceanu zice ca e facatura, Basescu cere dovada. In arhivele Cotroceniului se cauta un bilet. Roz. Potrivit Elenei Udrea, premierul Tariceanu i-ar fi cerut presedintelui Basescu sa intervina la Parchet pentru Dinu Patriciu. Premierul spune ca e facatura. Presedintele - ca e adevarat. Impotriva primului stau alte trei actiuni pentru Patriciu: telefonul la Parchet, intalnirile Macovei-Patriciu si discursul din Parlament.
Premierul Tariceanu este acuzat din nou ca ar fi uzat de influenta sa pentru a-l ajuta pe prietenul Dinu Patriciu in problemele pe care le are cu justitia. De data aceasta, la cel mai inalt nivel. Potrivit fostei sefe a cancelariei prezidentiale, Elena Udrea, in 2005, pe cand relatiile presedinte-premier erau inca amicale, Tariceanu i-ar fi trimis lui Basescu un bilet scris de mana lui in care il ruga sa intervina la Parchet pentru Patriciu.
""Era un soi de carte de vizita mai mare, roz sau galbena, cu antetul primului-ministru, scrisa si semnata de mana, in spatele careia erau anexate date despre proces si firma Rompetrol. Era ceva de genul «Traiane, cand ai timp (...) sa intervii la Parchet pentru problema domnului Patriciu». I le-am dat domnului presedinte, care le-a aruncat dupa mine, spunand: «Asa inteleg mafiotii sa conduca Guvernul». Nu l-am mai vazut niciodata asa nervos"", a relatat Udrea joi seara pentru Antena 3. Fostul consilier a aratat ca nu stie ce s-a intamplat cu acel bilet, insa la Cotroceni totul se arhiveaza.
CONFIRMARE. Dezvaluirea Elenei Udrea, a doua de acest tip, dupa ce tot ea a relatat despre telefonul pe care Tariceanu l-a dat procurorului general, Ilie Botos, pentru a se ""interesa"" de dosarul Patriciu, a fost confirmata partial de presedinte. Traian Basescu a declarat ieri, la Cluj, ca isi aminteste despre ""ceva"" de acest gen si de supararea pe care i-a produs-o, aratand ca a cerut Cotroceniului sa caute hartia. ""Da, cert, exista ceva! Nu pot sa va dau detalii, pentru ca am cerut sa fie cautat in arhiva. Stiu ca mi-a produs o anumita suparare. Stiu sigur ca exista ceva, in arhiva de la Cotroceni, nu stiu unde anume sa caut. Nu am spus ca nu am primit, retineti. Dar nu pot sa va dau detalii. Am cerut sa fie cautat documentul"", a spus el.
Basescu si-a motivat decizia prin aceea ca ""a mai fost o data in situatia de a recunoaste mai tarziu ca s-a dat un telefon (n. red. - la Parchet)"" si vrea sa evite situatia de anul trecut. Cat despre motivul pentru care a tainuit gestul premierului, presedintele a sustinut ca primeste 10.000 de scrisori pe luna, da curs solicitarilor legale si le trateaza ""asa cum trebuie"" pe cele ilegale. ""Premierul e tot un cetatean si el"", a raspuns Basescu.
""FACATURA"". Calin Popescu Tariceanu neaga existenta unui astfel de demers, acuzand o ""facatura"" a Elenei Udrea. ""Am sa va spun foarte clar ca nu puteam sa ii cer presedintelui asa ceva si acel bilet nu exista. Este ca si cum i-as cere lui dracu sa intervina pe langa Dumnezeu, sa ma pun bine pe langa el. Este o pura facatura si altceva nu am de comentat"", a replicat premierul ieri-dimineata. Ulterior, el si-a nuantat declaratia in direct la Realitatea TV: ""Nu i-am scris presedintelui pentru a interveni pentru nimeni. Cu atat mai mult pentru Patriciu, stiind care e relatia dintre ei. Nu sunt un naiv politic"". Din punctul sau de vedere, toata chestiunea este o diversiune pusa la cale de Elena Udrea, care ar avea ""o miza personala"" si o ""fumigena"" care sa atraga atentia de la Congresul PNL, dar si de la problemele Elenei Udrea cu contractele de la RAAPPS.
""Nu exclud sa fie contrafacuta o asemenea scrisoare, nu atat din partea presedintelui, cat a doamnei Udrea, care are o problema in ceea ce ma priveste"", a lasat Tariceanu deschisa posibilitatea aparitiei totusi a hartiei incriminatoare. Dinu Patriciu sare si el in sprijinul premierului, insinuand ca presedintele nu ar fi fost ""in stare de trezire"", din moment ce a aruncat cu hartiile dupa ""secretara"".
TELEFONUL. In noiembrie 2005, tot Elena Udrea dezvaluia la Antena 3 ca premierul Tariceanu ii telefonase procurorului general, Ilie Botos, interesandu-se de dosarul bunului sau prieten Patriciu. Traian Basescu, care negase informatia intr-un interviu din Romania Libera, recunoaste de aceasta data. La fel si Parchetul General. Tariceanu il sunase pe Botos chiar in ziua in care Patriciu a fost retinut. Ilie Botos l-a sunat imediat pe presedinte pentru a-l informa despre interventia premierului. Potrivit lui Basescu, care a calificat gestul premierului drept ""incorect"", Botos l-ar fi apreciat chiar ca ""un conflict de interese intre puterea judecatoreasca si Executiv"".
Cateva zile mai tarziu, Botos se plangea intr-adevar presei de formatiunile politice care au politizat cazurile Petromidia si Rafo, iar Traian Basescu acuza si el incercarile de ""intimidare"" a justitiei. La auzul vestii despre retinerea lui Patriciu de catre procurori, Tariceanu a iesit public pentru a-si apara prietenul, calificand gestul drept un ""eveniment surprinzator si nedorit"". Declara chiar ca spera sa fie un ""episod trecator"", in timp ce un comunicat al PNL cerea sa se explice motivele arestarii. O luna mai tarziu, intr-un discurs tinut in fata Parlamentului, primul-ministru califica retinerea lui Patriciu un ""abuz"".
INTALNIRILE TRIPLETEI. In ianuarie 2006, Jurnalul National facea o noua dezvaluire importanta: premierul Tariceanu avusese mai multe intalniri cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, si cu omul de afaceri Dinu Patriciu pentru a discuta problemele acestuia cu justitia. Dupa sapte luni de tainuire, Macovei sparge tacerea, recunoscand doar o intalnire, care ar fi avut loc la solicitarea premierului, in iunie 2005, dupa retinerea lui Patriciu si telefonul dat de Tariceanu la Parchet. Patriciu venise sa sustina ca ""i s-au incalcat drepturile procedurale"" si ca ""in dosar sunt chestiuni economice complexe"".
Ministrul a considerat discutia ""inoportuna"", dar nu s-a ridicat sa plece, pentru ca este ""un om politicos"". Jurnalul National a informat insa asupra mai multor intalniri ale tripletei si a cerut Guvernului Romaniei acces la registrul de intrari-iesiri de la Palatul Victoria pentru a le proba, conform Legii accesului la informatii publice. In urma refuzului, Jurnalul National a actionat in judecata Guvernul.

Cristi David: Udrea vrea sa ascunda problemele cu RAAPPS


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.