Una dintre atractiile turistice ale Sibiului - Capitala Culturala Europeana in 2007 este cea mai frumoasa sculptura de la Muzeul National Brukenthal intitulata "Pieta", realizata inainte ca Michelangelo sa sculpteze celebra "Pieta" expusa in Bazilica
Una dintre atractiile turistice ale Sibiului - Capitala Culturala Europeana in 2007 este cea mai frumoasa sculptura de la Muzeul National Brukenthal intitulata "Pieta", realizata inainte ca Michelangelo sa sculpteze celebra "Pieta" expusa in Bazilica Sfantul Petru."Pieta" din Palatul Brukenthal este realizata cu 79 de ani inainte de "Pieta" lui Michelangelo. Este considerata cea mai frumoasa sculptura din muzeu. "Sculptorul este un anonim transilvanean", a declarat doctorul Andrei Kertesz, cercetator al Muzeului National Brukenthal. Spre deosebire de Michelangelo, sculptorul transilvanean care a realizat "Pieta" nu este cunoscut de cercetatori. Totusi, istoricii artei spun ca autorul "Pieta" de la Sibiu "a fost format in ambianta austro-boemiana, importanta zona de sinteza artistica si de difuzare a acesteia la inceputul secolului al XV-lea". "Pieta" de la Sibiu este prea putin cunoscuta, desi este expusa in primul muzeu din Romania, cel din palatul baronului Samuel von Brukenthal. Mult mai veche decat muzeul insusi, "Pieta" o infatiseaza pe Fecioara Maria indurerata, cu trupul lui Iisus in brate. Dupa aproape 590 de ani, "Pieta" mai pastreaza majoritatea trasaturilor sculptate de autor, cu exceptia unei importante parti din trupul Mantuitorului, care s-a pierdut. Asemanarea dintre "Pieta" de la Sibiu si cea expusa in Bazilica Sfantul Petru de la Vatican este foarte mare. Cea de la Sibiu este rea-lizata la dimensiuni mai mici, nu este expusa intr-o biserica si nu are celebritatea autorului, cum este cea sculptata de Michelangelo, la varsta de 24 de ani. Realizata in 1499, "Pieta" de la Vatican atrage mii de turisti zilnic, datorita gratiei sculptate de Michelangelo. Sculptura se indeparteaza cu mult de modul traditional de prezentare a Fecioarei Maria, care apare foarte tanara, cu trasaturi imaculate. Suferinta ei innobileaza dragostea si frumusetea. Cufundata in durere, sta cu capul usor aplecat, tinand tragic in brate trupul inert al fiului, care pare sa curga ca o unda de pe genunchii ei. Sculptura s-a dovedit a fi o capodopera a genului si contemporanii au recunoscut imediat geniul artistului, dar numai dupa ce Michelangelo si-a gravat, intr-o noapte, numele pe sculptura. In prezent, "Pieta" de la Roma poate fi admirata, insa este protejata, din anul 1972, de sticla, dupa ce un vizitator a incercat cu un ciocan sa distruga degetele Fecioarei. Spre deosebire de Michelangelo, sculptorul transilvanean care a rea-lizat "Pieta" nu este cunoscut de cercetatori. Totusi, istoricii artei spun ca autorul "Pieta" de la Sibiu "a fost format in ambianta austro-boemiana, importanta zona de sinteza artistica si de difuzare a acesteia la inceputul secolului al XV-lea". "Pieta" este una dintre cele mai valoroase sculpturi religioase apartinand sasilor din Transilvania", crede doctorul Andrei Kertesz. (Rompres)


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.