Presedintele executiv al UDMR, Marton Arpad, sustine ca incercarea de introducere a votului uninominal este una fara suport real si ca urmareste scoaterea UDMR din Parlament, transmite corespondentul NewsIn.
"Este evident ca, prin sugestia de
Presedintele executiv al UDMR, Marton Arpad, sustine ca incercarea de introducere a votului uninominal este una fara suport real si ca urmareste scoaterea UDMR din Parlament, transmite corespondentul NewsIn.
"Este evident ca, prin sugestia de a se introduce acest vot, se doreste eliminarea UDMR din structurile parlamentare, dar, in zona Hargita si Covasna, nici romanii nu vor avea sanse sa fie reprezentati in Parlament si atunci toata zona ar ramane pe dinafara. Cei care propun asa ceva chiar nu stiu despre ce este vorba, aici nu suntem in America", a spus Marton.
In privinta alegerilor anticipate, Marton Arpad si Albert Almos au fost de aceesi parere, si anume ca acest lucru nu se va intampla in 2007, pentru ca actualii guvernanti "nu doresc sa renunte la scaune si la salariu". La randul sau, liderul UDMR, Marko Bela, considera ca votul uninominal nu asigura reprezentarea proportionala in Parlament si nu este potrivit pentru diversitatea regionala a Romaniei. In replica la declaratiile facute de catre presedintele PD, Emil Boc, potrivit carora democratii doresc adoptarea unui proiect de lege pentru introducerea votului nominal in actuala sesiune parlamentara sau asumarea raspunderii Guvernului pe acest proiect, Marko si-a exprimat dezacordul fata de ambele propuneri.In primul rand, liderul UDMR a precizat ca nu este de acord cu activitatea legislativa a Guvernului si a mentionat ca, atunci cand se va pune problema schimbarii Constitutiei, va milita pentru eliminarea dreptului Executivului de a emite ordonante de urgenta si de a-si asuma raspunderea. Marko a mentionat ca votul uninomial "salta" partidul cel mai mare, care va avea mai multe mandate decat procentajul obtinut, si "impinge jos" partidele mai mici, de unde o reprezentare disproportionata in Parlament. Ca un ultim argument, Marko a precizat ca votul uninominal devine anacronic in multe tari.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.