Autoritatile elene se gandesc la varianta cedarii controlului asupra managementului Hellenic Telecommunications Organization (OTE), principalul grup de telecomunicatii din Grecia, in incercarea de a atrage un investitor strategic, potrivit cotidianul

Autoritatile elene se gandesc la varianta cedarii controlului asupra managementului Hellenic Telecommunications Organization (OTE), principalul grup de telecomunicatii din Grecia, in incercarea de a atrage un investitor strategic, potrivit cotidianului financiar Imerisia, citat de Reuters, preluat de Mediafax.
Cotidianul elen a relatat ca Ministerul grec al Finantelor ar putea decide sa transfere managementul companiei unui investitor strategic, in mod gradual, pe o perioada de cinci ani, urmarind totodata si vanzarea unei participatii de pana la 20 de procente.
In cursul zilei de ieri, ministrii eleni ai Finantelor si Comunicatiilor urmau sa aiba o intalnire cu consultantii financiari, pentru a discuta optiunile referitoare la vanzarea unei participatii din OTE. Grecia, care detine 39 de procente din OTE, vrea sa vanda participatia mentionata anterior catre un grup de telecomunicatii din Europa.
Autoritatile sunt interesate numai de o tranzactie cu un investitor strategic, dar orice partener va avea dreptul sa se implice in managementul OTE, declara anterior Giorgos Alogoskoufis, ministrul Finantelor.
Companiile care ofera consultanta Guvernului sunt Credit Suisse, UBS si EFG Eurobank.
"Pana la sfarsitul lunii februarie, consultantii financiari vor trebui sa vina cu propuneri concrete pentru privatizarea OTE", afirma la inceputul acestei saptamani un inalt oficial din Ministerul Finantelor din Grecia.
Procesul de privatizare a grupului de comunicatii elen face parte dintr-un program de privatizare planificat pentru 2007, in valoare de 1,7 miliarde de euro.

Varianta probabila, Telekom Austria

Potrivit abcmoney.co.uk, care citeaza editia de miercuri a ziarului austriac Kurier, compania Telekom Austria s-ar afla in negocieri avansate de fuziune cu OTE, detaliile referitoare la o eventuala tranzactie putand fi stabilite la inceputul acestui an.
Grupurile implicate au declinat sa confirme eventuala tranzactie, dar acestea sunt intr-un stadiu avansat, iar tranzactia este sprijinita de Guvernul de la Viena, se arata in editia de miercuri a publicatiei.
Totusi, daca nu se va ajunge la niciun rezultat, adica posibilul cumparator nu va intruni preconditiile impuse de autoritatile elene, cele 39 de procente din OTE aflate in posesia statului grec ar putea fi listate pe Bursa din Atena.
Articolul de miercuri din Kurier a fost publicat la doar doua zile dupa ce Alfred Gusenbauer, cancelarul Austriei, preciza ca nu exista planuri pentru privatizarea Telekon Austria si ca Guvernul austriac a decis sa-si pastreze participatia de 25,1% detinuta la compania de telecomunicatii, prin intermediul holdingului industrial OAIG. Cu toate acestea, Gusenbauer a spus ca autoritatile austriece nu renunta la eventuale parteneriate strategice.
In cazul in care fuziunea dintre OTE si Telekom Austria s-ar realiza, se va forma un grup cu o capitalizare de piata de peste 20 de miliarde de euro si 26.000 de angajati, sediul central va fi stabilit la Viena.
Cele doua companii au valori de piata apropiate, de circa 11 miliarde de euro fiecare, si profituri apropiate ca valoare.
Castigul companiei elene pentru 2006 este estimat la 650 milioane de euro, in vreme ce Telekom Austria a raportat un castig de aproape 500 milioane de euro pentru primele noua luni ale anului trecut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.