Fostul dictator etiopian Mengistu Haile Mariam, exilat in Zimbabwe si condamnat in absenta joi, in Etiopia, la inchisoare pe viata pentru genocid, s-a aflat la originea a mii de asasinate, in sumbra perioada numita "teroarea rosie", relateaza AFP.In
Fostul dictator etiopian Mengistu Haile Mariam, exilat in Zimbabwe si condamnat in absenta joi, in Etiopia, la inchisoare pe viata pentru genocid, s-a aflat la originea a mii de asasinate, in sumbra perioada numita "teroarea rosie", relateaza AFP.In varsta de 69 de ani, cel care a intrat in istorie sub numele " imparatul rosu" a fugit din Etiopia in mai 1991, in conditiile avansarii spre Addis Abeba a rebeliunii lui Meles Zenawi. El a plecat in Zimbabwe, unde presedintele Robert Mugabe i-a acordat azil. Mengistu, care risca pedeapsa capitala, a fost condamnat in absenta de Inalta Curte federala a Etiopiei, pentru genocid, omucidere, detentie abuziva si confiscare de bunuri. El a preluat conducerea regimului militaro-marxist etiopian la 3 februarie 1977, in urma unei lovituri de stat sangeroasa care i-a asigurat controlul Consiliului militar provizoriu de administratie, grup de ofiteri care a condus tara de la inlaturarea de la putere a imparatului Haile Selassie, in 1974. Urmatorii doi ani (1977-1978) -"Teroarea rosie" - au fost marcati de numeroase arestari si de mii de asasinate. Din 1994, responsabilii aflati la putere in acea perioada sunt judecati in Etiopia, multi dintre ei in lipsa. Sef al sta-tului, sef al fortelor armate, secretar general al Partidului Muncitorilor, Mengistu a fost confirmat oficial in functia de presedinte in septembrie 1987, dupa ce s-a retras din armata.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.