LOAD, eveniment de promovare a sistemului de operare Linux si a tehnologiilor open source aflat la cea de-a patra editie, a reusit in acest an o foarte buna expunere si o punctare TV a interesului oamenilor de afaceri romani pentru acest tip de softw
LOAD, eveniment de promovare a sistemului de operare Linux si a tehnologiilor open source aflat la cea de-a patra editie, a reusit in acest an o foarte buna expunere si o punctare TV a interesului oamenilor de afaceri romani pentru acest tip de software Nici nu-i de mirare ca ponderea Linux creste masiv pe segmentul sistemelor de operare, cand la 1 noiembrie primaria unui oras ca Chicago (cca 3 milioane de rezidenti, peste 100.000 de firme inregistrate ca platitori de taxe, peste 7 miliarde de dolari buget anual!) anunta reducerea costurilor pe IT prin trecerea la servere Linux Red Hat Enterprise. Centrul IBM de Competenta Linux, in parteneriat cu Reteaua Nationala Academica, anunta cu aceasta ocazie ca in procesul de promovare a standardelor deschise are nu mai putin de 12 universitati incluse in lista partenerilor si incurajeaza astfel peste 12.000 de studenti sa-si dezvolte abilitatile pentru o piata Linux in crestere.
Ramanand in domeniul cifrelor, gigantul romanesc Rompetrol (opereaza in 13 tari, cu peste 8.000 de angajati din care 3.000 folosesc IT) utilizeaza 13 servere RedHat, 9 fiind efectiv implicate in productie, care tranzactioneaza lunar cca 3 milioane de mesaje si ofera solutia de backup a 120 TB de date (vreo 150 milioane de fisiere!).
Nu putem trece cu vederea nici un studiu Gartner despre piata serverelor (care trebuie operate de cineva, nu? ;o) Acesta releva o crestere constanta a Linux de la 10% in 2000 si 18% in 2004 la 26% in 2009 (estimare), in conditiile in care o solutie bazata pe Linux este cu cca 40% mai ieftina decat una bazata pe Windows x-86 (calcul pentru o perioada de trei ani de operare, la 100.000 de operatii pe secunda). Atat despre asta, deocamdata!
Daca cele de mai sus par unora (fanii concurentei Linux, de exemplu) o joaca, amintesc doar ca jocul pe calculator nu este ceea ce pare (aviz partidului parintilor!). Popularitatea jocurilor video si PC in randul tinerilor si adolescentilor, nevoia evidenta a acestora de a obtine informatii autohtone din domeniu, in paralel cu explozia accesului broadband (banda larga) la Internet in Romania au generat aparitia proiectului exclusiv online ArenaTV.ro lansat acum doua saptamani. Poate acesta este inceputul promovarii indirecte a unor solutii de educatie prin joc, de genul megaproiectului Entropia (entropiauniverse.com; peste 500.000 participanti din 220 tari), adevarat spatiu cosmopolit de educatie antreprenoriala. Si daca tot vorbim despre jocuri cu impact asupra bugetului, merita aruncata o privire pe www.richdad.com unde Donald Trump si Robert Kiyosaki va ofera o surpriza. Placuta!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.