In consecinta, s-a consumat mai mult gaz, care este o resursa scumpa, cu atat mai mult cu cat se si importa o cantitate importanta, ceea ce a determinat majorarea costurilor producatorilor de energie. "Seceta este o alta cauza a unei eventuale recons
In consecinta, s-a consumat mai mult gaz, care este o resursa scumpa, cu atat mai mult cu cat se si importa o cantitate importanta, ceea ce a determinat majorarea costurilor producatorilor de energie. "Seceta este o alta cauza a unei eventuale reconsiderari a tarifelor la energie, pentru ca hidrocentralele au produs mai putin curent electric", a mai spus Nicolae Opris. In privinta energiei termice, chiar daca si la producerea acesteia s-au majorat costurile, este posibil ca pretul sa nu creasca de la 1 aprilie. ANRE calculeaza costurile si stabileste un pret local de referinta pentru fiecare producator, dar autoritatile locale pot interveni prin subventii. Pe de alta parte, dupa majorarea din 1 aprilie, este posibil ca anul acesta curentul sa nu se mai scumpeasca. "Practic, devansam calendarul de revizuire a pretului energiei electrice. Daca, in conformitate cu acesta, ar fi trebuit revizuite tarifele la 1 iulie, probabil ca acest lucru se va realiza la 1 aprilie. Avand in vedere ca in aceasta toamna este programata si intrarea in functiune a Unitatii 2 de la Cernavoda, este posibil sa nu se mai faca o alta revizuire", a mai spus presedintele ANRE.
In ceea ce priveste gazele naturale, desi de o luna se afla in dezbatere publica un proiect de Hotarare de Guvern (HG) pentru stabilirea calendarului de majorare a preturilor gazelor naturale din productia interna, care prevede cresterea pretului la 155 dolari/1000 mc (fata de 145, cat este in prezent) de la 1 aprilie, este posibil ca acest lucru sa nu se intample. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.