CCC Blue Telecom Galati, firma omului de afaceri Catalin Chelu, va lua credite de cel mult 11 milioane de lei de la sucursala Galati a Finansbank Romania, pe care le va garanta cu terenuri si imobile ale furnizorului de servicii de televiziune prin c

CCC Blue Telecom Galati, firma omului de afaceri Catalin Chelu, va lua credite de cel mult 11 milioane de lei de la sucursala Galati a Finansbank Romania, pe care le va garanta cu terenuri si imobile ale furnizorului de servicii de televiziune prin cablu. Contractarea creditelor a fost aprobata de actionarii firmei la jumatatea lunii decembrie a anului trecut.
La 17 noiembrie 2006, CCC Blue Telecom a inceput oferta de vanzare actiuni care urma sa se inchida la 15 decembrie 2006. Insa, la 17 decembrie, aceasta a esuat.
La finalul ofertei de subscriere, au fost inregistrate 1,88 milioane de actiuni subscrise, in timp ce oferta viza subscrierea unui numar de 19,88 milioane de actiuni oferite. Interesul investitorilor fata de aceste titluri s-a dovedit a fi redus, tinand cont ca, din totalul actiunilor subscrise, 1,2 milioane de titluri au fost introduse in piata de SIF Transilvania.

Actiunile au fost prea scumpe

Din oferta publica derulata in perioada 17 noiembrie-15 decembrie, au fost subscrise doar circa 10% din actiuni. Conform prospectului, oferta publica se incheia cu succes daca nivelul minim al subscrierilor era de 100% pentru inchiderea ofertei. Blue Telecom a oferit un pachet de 19,8 milioane de actiuni, valoarea emisiunii fiind de peste 100 milioane lei. Pachetul reprezenta 33,33% din capitalul social, iar investitorii au avut posibilitatea sa subscrie titlurile la preturi cuprinse intre 2,5 lei si 7 lei/actiune. Peste 0,6 milioane de actiuni au fost subscrise la un pret de 3 lei/unitate. In sedinta Bursei de Valori Bucuresti, SIF Transilvania a subscris un numar de 1,2 milioane actiuni, in valoare totala de trei milioane lei, la pretul de 2,5 lei pe titlu. Ordinele de subscriere plasate pe piata vor fi astfel anulate, iar Blue Telecom nu va putea ajunge la cota Bursei de Valori.
Conform analistilor pietei de capital, actiunile companiei nu s-au bucurat de succes pentru ca au fost prea scumpe, luand in calcul raportul pret/profit. Subscrierea a fost structurata in doua transe, pentru marii investitori si, respectiv, pentru investitorii cu putere de cumparare mai redusa, iar oferta a fost intermediata de compania de brokeraj SSIF Elda Invest Galati.

Pachetul majoritar de actiuni, vandut asociatei sale

Anterior, omul de afaceri Catalin Chelu ii vanduse asociatei sale, Doina Lilioara Rimar, pachetul majoritar de actiuni al CCC Blue Telecom, in schimbul sumei de 219,192 milioane de lei (aproximativ 62 de milioane de euro). Astfel, Doina Rimar (despre care se spune ca i-ar fi ruda apropiata) devine actionarul majoritar controland 61,24 la suta din titluri, in timp ce lui Catalin Chelu ii revin doar 8,56 la suta dintre actiunile societatii. Alti actionari sunt firmele Zorder Big, cu 26,82%, si Galgros, cu 3,02%. Anterior fuziunii dintre RCS si RDS, societatea CCC Blue se afla pe locul patru in topul serviciilor de televiziune prin cablu detinand, la sfarsitul anului trecut, aproximativ 6 la suta dintre abonatii la serviciile de retransmisie prin cablu a programelor audiovizuale. La inceputul lui 2006, patronul CCC Blue anuntase ca intentioneaza sa listeze actiunile sale la Bursa de Valori Bucuresti, prospectul preliminar fiind aprobat de Comisia Nationala a Valorilor Imobiliare in luna iulie.

Mijloace neconcurentiale

In vara anului trecut, CCC Blue Telecom a facut obiectul mai multor plangeri inaintate atat Parchetului de pe langa Judecatoria Moinesti, Politiei municipale, Consiliului Concurentei, Presedintiei, ANAF, Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, CNA si multor alte institutii abilitate sa cerceteze bunul mers al companiilor al caror obiect de activitate este legat de comunicatii sau sa ancheteze posibilele fapte penale savarsite in activitatea acestora.
Una dintre ele, inregistrata sub numarul 112/1.08.2006, face referire la faptul ca salariati ai CCC Blue Telecom si chiar "asociatul unic al societatii" dau telefoane prin care ameninta societatile concurente ca li se vor prelua firmele si angajatii "cu sau fara acordul vostru" - cum spun semnatarii, deteriorand sau furand echipamentele din reteaua CATV.
Conflicte au existat si cu Autoritatea Nationala de Reglementare a Comunicatiilor: la sfarsitul anului trecut, societatii CCC Blue Telecom SA i s-a retras, pentru neplata, pentru o perioada de cinci ani, dreptul de a mai furniza retele publice de comunicatii electronice si servicii de comunicatii electronice.
Cony Sat a contestat in Justitie decizia ANRC, solicitand anularea acesteia. Instanta de fond (Curtea de Apel Bucuresti) s-a pronuntat in favoarea companiei in ce priveste cererea acesteia de anulare a deciziei. ANRC a facut recurs, procesul aflandu-se in acest moment in derulare inaintea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, se arata in adresa remisa redactiei noastre.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.