Pe 26 mai 2006, Dominic Habsburg-Lothringen, in calitate de mostenitor al Principesei Ileana a Romaniei, si Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, au semnat Acordul privind administrarea Castelului Bran. Acesta prevede ca pentru urmatorii
Pe 26 mai 2006, Dominic Habsburg-Lothringen, in calitate de mostenitor al Principesei Ileana a Romaniei, si Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, au semnat Acordul privind administrarea Castelului Bran. Acesta prevede ca pentru urmatorii trei ani castelul sa-si pastreze "destinatia anterioara de muzeu". Abia in iunie 2009, Dominic Habsburg va putea sa vanda Castelul Bran, dar numai zidurile lui goale, pentru ca piesele de patrimoniu apartin de drept Ministerului Culturii si Cultelor.
Frenezia cu care presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, se agita sa evalueze pretul de vanzare al Castelului Bran ridica multe semne de intrebare. Acestea conduc la ipoteza ca prin fortarea unor sume uriase ce nu pot fi sustinute din incasarile firesti ale muzeului (bilete de intrare, taxe de fotografiere si de filmare), Aristotel Cancescu forteaza un pret pe care Ministerul Culturii si Cultelor nu-l poate plati, acest fapt obligand MCC la renuntarea preemptiunii la care are in acest moment dreptul.
Consecintele acestei manevre abile inseamna fie mai multi bani pentru cel care vinde si pentru sustinatorii lui, fie testarea MCC privind pretul pe care are de gand sa-l ofere pentru Castelul Bran. In cazul in care statul roman e fortat sa renunte la dreptul de preemptiune, vanzarea Castelului Bran poate fi hotarata exclusiv in conditiile impuse de Dominic Habsburg!
"Oferta si un plan de business pentru Castelul Bran
Cladirea Castelului Bran a fost renovata intre 1986 si 1996. Doar aceste investitii in restaurare si cladirea fara obiecte de patrimoniu revin mostenitorilor Printesei Ileana. Pana la aceasta ora, MCC nu a facut nici o evaluare privind bunurile imobiliare ale Castelului Bran, dar prin acordul semnat la 27 mai 2006 lasa totul pe seama unei comisii de predare-primire formata din experti. Desi termenul de trei ani, pana in iunie 2009!, prin care Castelul Bran sa-si pastreze destinatia de muzeu nu e la ordinea zilei, avocatii lui Dominic Habsburg forteaza la limita legalitatii calitatea de proprietar prin care poate vinde Castelul Bran. Astfel la 7 decembrie 2006, presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a primit o oferta de vanzare si un plan de business pentru Castelul Bran. Aristotel Cancescu a declarat in exclusiviate pentru ZIUA ca administrarea de catre MCC a Castelului Bran e proasta. "Statul, a afirmat Cancescu, este cel mai prost administrator, e foarte prost administrator". La ora actuala, conform celor spuse de Cancescu, Muzeul Bran traieste doar din vanzarea biletelor, si nu din administrarea brand-ului Bran si din vanzarile unor produse si servicii purtand marca Bran. Concret, Cancescu va propune celor 35 de consilieri brasoveni constituirea unei comisii care sa negocieze cu Dominic Habsburg si avocatii lui. Daca 24 de consilieri voteaza pentru crearea aceste comisii, inseamna oficial ca Consiliul Judetean Brasov va fi jucatorul care va orchestra negocierile pentru vanzarea Castelului Bran. "Noi dorim sa administram Castelul Bran. Pana acum, presa a speculat asupra sumei. Niciodata n-am vehiculat o singura suma", a precizat Cancescu. (n Dan Mircea CIPARIU)
Controverse intre CJ Brasov si Ministerul Culturii
Consiliul Judetean Brasov studiaza oferta facuta de avocatii familiei de Habsburg privind vanzarea Castelului Bran, avand programata saptamana viitoare o sedinta in care se va vota eventuala cumparare a muzeului. Aristotel Cancescu, presedintele CJ Brasov, este de parere ca statul roman trebuie sa intre in posesia domeniului Bran, suma de cumparare, 60 de milioane de euro, putand fi acoperita ulterior. CJ Brasov a anuntat, luni, ca vrea sa cumpere castelul, in acest sens urmand sa acceseze un imprumut de tip leasing pe o perioada de zece ani la o banca austriaca. "Consiliul Judetean doreste sa se implice, Castelul Bran este cel mai mare brand din Romania, este o oportunitate pentru turismul brasovean. Costurile sunt minore fata de ceea ce putem obtine", a spus Cancescu. Privind dreptul de preemptiune la cumpararea castelului de catre Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), presedintele CJ Brasov a dat asigurari ca se vor respecta "toate formalitatile din punct de vedere legal". Potrivit Mediafax, Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, s-a aratat nemultumit de modul de actiune al avocatilor lui Dominic de Habsburg, sustinand ca nu se respecta legea, facandu-se o prima oferta de vanzare a castelului CJ Brasov si nu Ministerului Culturii. Totodata, ministrul a precizat ca, in acest moment, nu exista nici o oferta oficiala din partea proprietarilor, dar, daca va exista, expertii MCC vor face o evaluare a obiectivului si, eventual, se va negocia suma de cumparare a castelului. Potrivit lui Iorgulescu, suma avansata de CJ Brasov este "indecent de mare", evaluarile facute la nivelul MCC stabilind pretul domeniului Bran in jurul a 15 milioane de euro. Castelul a fost retrocedat in luna mai a anului trecut proprietarului de drept, Dominic Habsburg. (A. GHICIUSCA)
Principesa Ileana a lasat Castelul Bran copiilor sai
Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a facut ieri, printr-un comunicat de presa, precizari privind restituirea imobilelor de pe Domeniul Bran, mentionand ca dispozitia de restituire a fost emisa cu stricta respectare a dispozitiilor legale.
In sursa citata se arata ca prin Dispozitia de restituire nr. 35/2006, emisa de directorul general al Muzeului Bran, au fost restituite in natura, mostenitorilor Principesei Ileana a Romaniei, respectiv Maria Magdalena Holzhausen, Elisabeth Sandhofer si Dominic Habsburg-Lothringen (numiti in continuare "proprietari''), urmatoarele imobile: Castelul Bran; Casa de ceai "Regina Maria''; Casa "Principesa Ileana''; Casa administratorului; Tabernacolul "Inima Reginei Maria'' si terenul aferent acestuia; Parcul castelului; Cele doua lacuri din parcul castelului; Drumul de acces.
"Dispozitia de restituire mai sus mentionata a fost emisa cu stricta respectare a dispozitiilor legale in materie, fapt confirmat si de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor'', sustine MCC.
Totodata, ministerul apreciaza ca din analiza tuturor actelor depuse la dosar a rezultat ca, la momentul deposedarii abuzive, imobilele restituite in natura au fost in proprietatea Principesei Ileana a Romaniei si ca persoanele care au depus notificarea au calitatea de persoane indreptatite, conform prevederilor Legii nr. 10/2001, republicata.
"In privinta discutiilor generate de asa-zisa oferta de vanzare a Castelului Bran, formulata de catre noii proprietari ai acestuia, precizam faptul ca Ministerul Culturii si Cultelor nu a primit nici o astfel de oferta'', se precizeaza in comunicatul de presa.
"Ipoteza "Ellwood"
Principesa Ileana a Romaniei a lasat mostenire, prin testament, toate proprietatile sale imobiliare, printre care si Castelul Bran, copiilor sai: Stefan Habsburg, Alexandra Baillou, Dominic Habsburg, Marie-Magdalena Holzhausen si Elsabeth Sandhoher. Pe de alta parte, potrivit Rompres, principesa calugarita sub numele de maica Alexandra la Manastirea Ortodoxa Schimbarea la Fata, Ellwood City, a mentionat clar in testamentul sau ca "bunurile personale, articolele gospodaresti si automobilele" le daruieste fondului Manastirii Ellwood din Pennsylvania (SUA). De asemenea, in testamentul redactat in 1990, principesa Ileana lasa mostenire toate drepturile literare, drepturile de autor si redeventele inregistrate pe numele sau, inclusiv toate drepturile de autor aferente cartilor si memoriilor mamei sale, Regina Maria a Romaniei, aceleiasi manastiri. Presedintele Institutului National de Consultanta Imobiliara, Artur Silvestri, a lansat miercuri, in cadrul unei emisiuni televizate, o noua ipoteza in privinta proprietarului castelului Bran. Conform lui Silvestri, statul roman ar fi trebuit sa restituie castelul Manastirii Ellwood City din SUA, deoarece mama actualului mostenitor, Dominic de Hasburg, a ales un ordin calugaresc si toate bunurile acesteia au devenit proprietatea manastirii in care a intrat Alexandra de Habsburg. Ingrid Zaarour, presedinta Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, a infirmat insa aceasta ipoteza, declarand, ieri, ca aceasta informatie nu este adevarata. "Am analizat tot dosarul, avem si cartea funciara, iar printesa Ileana a lasat un testament familiei de Habsburg'', a declarat Ingrid Zaarour. (A. GHICIUSCA)
Mama lui Dominic Habsburg, de la o viata zbuciumata la linistea manastirii din Elwood City
Principesa Ileana de Romania, mama lui Dominic Habsburg, propietarul Castelului Bran, a fost cea mai mica fata a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria. Nascuta pe data de 5 ianuarie 1909 la Bucuresti, ea a fost Arhiducesa de Austria si era matusa Regelui Mihai I. S-a inrudit, prin mama sa, cu familiile regale din Marea Britanie si Rusia. A studiat in Marea Britanie si a primit mostenire din partea mamei sale Castelul Bran, in semn de pretuire pentru "cea mai iubita fiica". La 22 de ani, mai exact pe 27 iulie 1931, la Sinaia, s-a casatorit cu ducele Anton de Habsburg Toscana, presata fiind, sustin istoricii, de fratele sau, Carol al II-lea.
Impreuna cu Anton a avut sase copii: Stefan, Arhiduce de Austria (nascut in 1932), Maria Ileana, Arhiducesa de Austria (n. 1933), Alexandra, Arhiducesa de Austria (n. 1935), Dominic, Arhiduce de Austria (n. 1937), Maria Magdalena, Arhiducesa de Austria (n.1939), Elisabeta, Arhiducesa de Austria (n.1942). In anul 1944, dupa ce Romania s-a aliat fostei URSS impotriva Germaniei, a fugit in Austria. Anul urmator, dupa incheierea razboiului, s-a reintors in tara unde a locuit la Castelul Bran. Dupa venirea la putere a comunistilor, a plecat in Argentina si, apoi, in Statele Unite ale Americii. A divortat de Anton de Habsburg in anul 1954 si s-a recasatorit, in acelasi an, cu un medic de origine romana, Stefan Issarescu, in Newton, Massachusetts. In 1959, fata ei cea mare, Maria, a murit intr-un accident aviatic impreuna cu sotul ei, fapt ce a afectat-o profund pe principesa. In anul 1965 a divortat si de cel de-al doilea sot, la scurt timp dupa ce fiul ei cel mare, Stefan, a suferit un grav accident de calarie. Atunci, dupa cum ii marturisea ea Zoiei Dumitrescu Busulenga (calugarita si ea sub numele de Maica Benedicta) intr-o discutie avuta in anul 1967, a decis sa se calugareasca. Prima data, a imbracat straiele monahale la o manastire ortodoxa din Franta care apartinea unei fundatii a Marii Ducese a Rusiei, in anul 1965. Dupa ce s-a calugarit, principesa Ileana a purtat numele monahal Maica Alexandra. In acelasi an, a hotarat sa intemeieze in SUA o manastire ortodoxa, sub obladuirea Bisericii Ortodoxe Romane. Impreuna cu trei maici de la Manastirea Varatec, plecate in SUA dupa ce principesa ii ceruse sprijin Patriarhului Justinian, ea a pus bazele lacasului de cult din Ellwood City, Pennsylvania. Manastirea a fost ridicata in 1967 si poarta hramul "Schimbarea la fata". Fosta principesa a devenit stareta manastirii. In anul 1990 s-a intors pentru ultima oara in tara. A murit in anul 1991, la varsta de 81 de ani. Este inmormantata in cimitirul manastirii pe care a infiintat-o in SUA. (n Petrisor CANA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.