Primul succes l-a inregistrat cu filmul ""Trafic"", care a primit in 2004 Palme da€™Or la sectiunea scurtmetraj de la Cannes. In 2006 realizeaza primul lungmetraj ""Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii"", selectionat la Cannes, la sectiunea "

Primul succes l-a inregistrat cu filmul ""Trafic"", care a primit in 2004 Palme da€™Or la sectiunea scurtmetraj de la Cannes. In 2006 realizeaza primul lungmetraj ""Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii"", selectionat la Cannes, la sectiunea ""Un certain regard"". Regizorul Catalin Mitulescu implineste astazi 35 de ani.

""La Oscar, eu concurez cu Europa""

""Anul 2006 m-a legat desigur de filmul «Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii». Am un sentiment de implinire. Filmul a fost foarte bine primit, incepand cu Cannes, acum la Palm Springs... Datorita cererii atat de mari, in momentul proiectiei a trebuit sa mai deschida inca o sala de cinema la Palm Springs. In proiectia oficiala organizata de Academia Americana de Film, o proiectie care se vrea cat mai cenusie, cat mai neutra, fara prezenta regizorului, ca o proiectie simpla de cinema, s-a aplaudat la final. Deja se vorbeste despre film la Palm Springs si la Los Angeles in contextul cu nominalizarile. Concurenta este foarte mare la Oscar. Sunt filme puternice. Eu concurez cu Europa. Ei selecteaza doar doua filme din Europa. Dupa cum a fost primit filmul la Los Angeles si Palm Springs, este un interes foarte mare pentru filmul romanesc, pe care nu numai eu l-am construit. A fost construit si de ceilalti dinaintea mea, Cristi Puiu, de exemplu. Poate ca este anul in care avem cele mai mari sanse. Chiar daca nu o sa reusim anul acesta sa avem un film la Oscar, foarte curand o sa avem. Simt ca suntem acolo, in fata portii si simt ca se poate intra.

Pentru Oscar am facut tot ce am putut. ICR ne-a ajutat foarte mult. Sigur, si partenerii nostri din Los Angeles au muncit mult, CNC a sustinut campania noastra. Ne-am straduit sa promovam acest film. Nu am avut foarte multe fonduri, dar ne-am straduit, si se vorbeste despre film. Cel mai mult m-am bucurat pentru ca filmul a fost vizionat de romani. Desi lumea nu prea merge la cinema, filmul meu a fost filmul romanesc cu cele mai mari incasari din toamna. Cand a fost difuzat la TVR, televiziunea la ora aceea a fost lider de audienta. Ce anuntam eu la inceput cand lansam filmul si spuneam ca vreau sa am un milion de spectatori, cu cei de la televiziune si cu toate DVD-urile vandute, s-a implinit.

Pentru mine filmul a avut o miza importanta. Prin acest film am incercat sa ma despart de trecut cu seninatate si am incercat sa transmit si spectatorilor mei din Romania aceasta seninatate. Asta a fost miza mea principala, sa transmit putina liniste. In aceasta nostalgie am incercat sa ma regasesc eu pe mine si sa ne regasim noi, ca popor, intr-un fel. Au iesit oamenii plangand de la film, au vrut sa vorbeasca cu mine, au inteles filmul asa cum am vrut eu sa-l transmit. Asta este una dintre cele mai mari bucurii ale mele. Cum spunea si Le Figaro, ca filmul acesta vorbeste despre inima Romaniei.""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.