Britanicii de la Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila la nivel mondial, au anuntat, prin vocea lui Arun Sarin, presedinte executiv al companiei, ca vor face o oferta in "cateva saptamani" pentru achizitionarea Hutchison Essar, al patru

Britanicii de la Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila la nivel mondial, au anuntat, prin vocea lui Arun Sarin, presedinte executiv al companiei, ca vor face o oferta in "cateva saptamani" pentru achizitionarea Hutchison Essar, al patrulea mare operator mobil din India. Astfel, Vodafone vrea sa obtina 16% din piata de telefonie mobila indiana, care are cel mai mare nivel de crestere la nivel mondial.
Sarin a declinat sa spuna pretul pe care Vodafone il va plati pentru compania din India, care este evaluata de catre bancheri la 18 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.
Vodafone va avea insa de rivalizat cu eventualele oferte ale Reliance Communications, al doilea operator de telefonie mobila din India, si Hinduja Group pentru achizitionarea unei participatii de 67% la Huchison, aflata in proprietatea miliardarului chinez Li Ka-shing. Hutchison Essar isi imbogateste portofoliul de clienti cu circa un milion lunar, intr-o tara in care doar 13 procente din totalul locuitorilor detine un telefon celular.
"Piata de telefonie mobila este una profitabila si toti jucatorii din domeniu vor sa obtina o parte. Singurul care are de castigat este Hutchison", a declarat R.K. Gupta, care administreaza 66 de milioane de dolari la Credit Capital Asset Management, in New Delhi. "Intrarea Vodafone in cursa pentru Hutchison va ridica stacheta pentru Reliance Communications", a afirmat Gupta.
Pentru restul de 33% din totalul titlurilor Hutchison Essar, Vodafone este dispusa la un parteneriat cu Essar Group, companie care detine restul actiunilor, a spus Sarin.
"Suntem dispusi la toate alternativele", a mentionat Sarin.
Din cauza conditiilor restrictive impuse de catre autoritatile indiene companiilor din strainatate, Vodafone va putea detine o participatie de maximum 74 de procente la Hutchison Essar. Ceea ce inseamna ca britanicii fie vor alege sa listeze restul de 26% din compania indiana, fie se vor alia cu o alta companie de profil din India, in cazul de fata Essar Group, pentru a-i ceda acesteia cele 26 de procente, detinand astfel, in mod indirect, controlul asupra Hutchison.

Vodafone vrea sa se extinda in India si China

Hutchison este al patrulea operator de pe piata de profil din India, cu o cota de piata de 16%, dupa Bharti Airtel - 21,5%, Reliance - 20,4%, si compania de stat Bharat Sanchar Nigam - 16,5%. Vodafone detine o participatie de 10% la Bharti Airtel, iar achizitionarea Hutchison permite companiei britanice sa-si sustina strategia de expansiune in tarile aflate in proces de dezvoltare.
In luna decembrie a anului trecut, Vodafone anunta ca este interesata sa-si majoreze participatia in cadrul Bharti si sa continue extinderea pe piata mobila din China, unde detine 3,3% din China Mobile.
Conducerea Relliance Communications, companie controlata de miliardarul indian Anil Ambani, s-a reunit ieri pentru a discuta strangerea de fonduri. In 28 decembrie 2006, Ambani afirma ca bancile si fondurile private de investitii sunt pregatite pentru finantarea unei posibile achizitii a Hutchison.

143 de milioane de abonati mobili in India

In luna noiembrie a anului trecut, existau 143,02 de milioane de useri mobili in India. In China, aproximativ 35 de procente din cei 455 de milioane de locuitori ai Chinei detineau un telefon mobil, in noiembrie.
Pana in 2010, India isi propune sa atinga cifra de 500 de milioane de abonati de telefonie mobila. In acest sens, firmele de profil din India vor oferi la vanzare telefoane ieftine, la un pret de aproximativ 1.000 de rupii/unitate, preciza Dayanidhi Maran, minstrul indian al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, in decembrie 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.