Cat valoreaza castelul lui Dracula? Nimeni nu stie. Nici macar Ministerul Culturii, care a retrocedat castelul, fara o evaluare prealabila, familiei Habsburg. Vestea ca familia Habsburg, improprietarita ""pe picior"" de catre Ministerul Cult

Cat valoreaza castelul lui Dracula? Nimeni nu stie. Nici macar Ministerul Culturii, care a retrocedat castelul, fara o evaluare prealabila, familiei Habsburg.

Vestea ca familia Habsburg, improprietarita ""pe picior"" de catre Ministerul Culturii, vrea sa vanda Castelul Bran cu 60 de milioane de euro a nascut o intrebare fireasca, cat costa Castelul? Ministerul Culturii, institutia care a retrocedat imobilul, nu poate sa dea un raspuns, deoarece nu are si nu a considerat necesar sa faca o asemenea evaluare inainte de retrocedare. Analistii imobiliari nu pot da nici ei un raspuns pe loc, avand in vedere ca Branul nu este un castel oarecare, este un brand prin asocierea lui cu cel mai puternic brand romanesc, Dracula. ""Se poate face o evaluare, dar nu pe loc. Este insa foarte dificila din doua motive. Primul este ca noi nu avem inca o piata a castelelor de data recenta la care sa ne raportam, iar al doilea este ca evaluarea nu se poate face numai din punct de vedere imobiliar, ci trebuie estimat cat valoreaza brandul castelul lui Dracula"", spune analistul imobiliar Arthur Silvestri, profesor de Gestiunea Imobilelor si Expertize Patrimoniale la Universitatea Francophone Internationale din Bruxelles. El precizeaza ca Branul nu este o proprietate care intra pe piata pentru a fi o resedinta, ci pentru brandul sau care genereaza o piata turistica. ""Este foarte putin probabil ca acest castel sa fie cumparat de un milionar excentric care sa locuiasca in el"", spune Silvestri.

PIATA CASTELELOR. Are o diversitate uluitoare, pretul difera foarte mult in functie de locul unde este asezat, de marime, de traditie si de brand, spune Silvestri. ""Exista castele care se vand cu 3-4 milioane de euro, in provincie, la 30-40 de kilometri de Paris, dar si castele cu renume care trec de 30-40 milioane de euro"", spune analistul imobiliar. El atrage totusi atentia ca nu este vorba despre castele celebre, tip Versailes, niciodata neretrocedat de statul francez. Cea mai scumpa proprietate vanduta anul trecut a fost de 58 de milioane de dolari. Rixhard Kurtz, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari, a cumparat una dintre cele mai grandioase proprietati din zona Manhattan-ului. Cel mai scump castel scos la vanzare este Castelul Updown Court, din Anglia, cotat la 139 de milioane de dolari. Pana acum nu si-a gasit cumparatorul.

DISPUTA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.