Cu doua zile inainte de prezentarea, de catre Comisia Europeana, a recomandarilor privind noua strategie energetica a UE, presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a incercat, la Washington, sa il convinga pe George W. Bush de necesitatea colaborarii in

Cu doua zile inainte de prezentarea, de catre Comisia Europeana, a recomandarilor privind noua strategie energetica a UE, presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a incercat, la Washington, sa il convinga pe George W. Bush de necesitatea colaborarii in protectia mediului inconjurator.

Doua evenimente majore au marcat ultima perioada. La Washington, Congresul a discutat, la 5 decembrie, pe marginea a doua proiecte de lege - unul care propune impunerea unei interdictii privind sondarea intr-o rezervatie contestata din Alaska (sondare de altfel sustinuta de presedintele Bush care-si doreste o mai mica dependenta fata de importul petrolului strain) si altul care prevede introducerea mai multor masuri energetice eficiente si de combatere a incalzirii globale.

Se pare ca presedintele Bush este incoltit din toate partile. Ca si predecesorul sau, Bill Clinton, Bush nu a sustinut niciodata ratificarea Protocolului de la Kyoto privind reducerile de emisii de sera, invocand ratiuni economice la adresa celor mai mari producatoare de dioxid de carbon din lume, Statele Unite. La o luna de la initierea negocierilor in Congresul SUA, Comisia Europeana a facut publica noua sa stragie energetica si masurile de protectie a mediului. Aflat in vizita la Washington, presedintele CE, Jose Manuel Barroso, i-a cerut sprijinul pentru noile masuri - intensificarii folosirii energiei regenerabile in Europa, cu 20% mai mult pana in 2020 si identificarea unor masuri de reducere a gazelor de sera cu cel putin 20% in urmatorii 13 ani. Totodata, Bruxelles-ul si-a propus ca Europa sa abordeze concret masurile privind energia regenerabila, fapt pentru care va fi ratificat acordul potrivit caruia in 2020 circa 12% din energia pe care o consuma europenii sa provina din aceasta sursa. In acest sens, Executivul european urmeaza sa prezinte un raport privind relatia cost-profit legata de luarea unor masuri impotriva acestui fenomen, care presupune un risc major pentru intreaga Planeta. Potrivit unor studii recente, lipsa actiunilor la nivel global va costa mai mult in termeni de reducere a Produsului Intern Brut decat actionarea pentru franarea cresterii temperaturilor pe Glob. Pentru a intra in vigoare, propunerile CE, prezentate miercuri, trebuie sa fie acceptate de toate statele membre ale Uniunii Europene.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.