O disputa pornita, marti, la Curtea Europeana de Justitie in legatura cu folosirea muncitorilor din noile state membre UE ar putea modela practicile de angajare de pe piata muncii din Europa, relateaza Reuters, citata de Mediafax.
Disputa de l

O disputa pornita, marti, la Curtea Europeana de Justitie in legatura cu folosirea muncitorilor din noile state membre UE ar putea modela practicile de angajare de pe piata muncii din Europa, relateaza Reuters, citata de Mediafax.
Disputa de la Curtea Europeana de Justitie privind muncitorii angajati in ramura constructii din Suedia, pune, pe de o parte, muncitorii din confederatii sindicale impotriva muncii imigrantilor si, pe de alta parte, modelele sociale generoase ale vechilor state membre UE impotriva liberalismului economic al celor care au aderat in 2004. Cazul priveste compania de constructii lituaniana Laval un Parteneri, care in 2004 a castigat un contract de modernizare a unei scoli din Vaxholm, Suedia, insa a fost oprita de la continuarea lucrarilor de catre confederatiile sindicale suedeze.

Modelul suedez, tulburat de muncitorii lituanieni

"Intrebarea, in cazul Laval, este daca legea UE limiteaza dreptul fundamental al muncitorilor si al confederatiilor sindicale de a intra in greva sau de a organiza o actiune colectiva", au spus oficiali din Confederatia Sindicala Europeana si cei din confederatia sindicala suedeza.
Sindicalistii suedezi au blocat santierul pentru ca Laval a platit muncitorii lituanieni cu mai putin decat salariul mediu din Suedia, pe sectorul constructii. Cei din uniunea suedeza doresc ca Laval sa semneze un contract colectiv pentru a creste salariile muncitorilor din Vaxholm, chiar daca muncitorii lituanieni au un contract de salarizare la ei in tara.
Compania Laval, a carei subsidiara a falimentat din aceasta cauza, a dat in judecata confederatia suedeza la Curtea pentru Munca din Suedia, cercetand plata daunelor provocate si dorind sa obtina o declaratie in care sa se mentioneze ca blocarea a fost ilegala. Libertatea companiilor de a oferi servicii in Uniunea Europeana este un drept fundamental al celor 27 de membri, insa uniunile spun ca la fel este si dreptul lor de a protesta. Curtea suedeza a cerut, astfel, Curtii Europeane de Justitie sa decida daca legea UE permite uniunilor sa forteze o companie straina sa semneze un acord colectiv privind salariile in tara straina, gazda.
"Cazul este astfel o incercare de a ataca un consens care sta la baza unui model social suedez", sustin reprezentantii organizatiilor Confederatiei Sindicale Europeana si din cea suedeza. CEJ a audiat, miercuri, un caz similar al uniunilor finlandeze care incearca sa opreasca un operator de ferry-boaturi din Finlanda, Viking Line, de a inlocui echipajul finlandez cu unul mai ieftin, estonian, de pe vaporul care circula pe ruta Tallinn Helsinki - Estonia, care lucreaza, de altfel, in pierdere. Manifestand interes in cazul Laval, 17 state membre ale UE s-au aratat interesate de caz.
Reprezentantii confederatiei sindicale suedeze LO au spus ca doresc o competitie, doar in produse si servicii. "Nu dorim sa vedem companii care intra in competitia de genul cel mai bun in a plati cel mai prost angajatii", au spus acestia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.