Europeana a dat un raspuns negativ in cazul Scotiei.
Neil Mitchinson, reprezentantul Executivului european la Edinburgh, a declarat pentru cotidianul "The Scotsman" ca separarea Scotiei de Regatul Unit inseamna ca apartenenta la UE a nou-formatu
Europeana a dat un raspuns negativ in cazul Scotiei.
Neil Mitchinson, reprezentantul Executivului european la Edinburgh, a declarat pentru cotidianul "The Scotsman" ca separarea Scotiei de Regatul Unit inseamna ca apartenenta la UE a nou-formatului stat va trebui renegociata cu Bruxelles-ul. "Nu exista precedent pentru o astfel de situatie. De aceea, lucrurile trebuie discutate si negociate din nou cu Comisia Europeana", a explicat Mitchinson. Momentan, independenta Edinburgh-ului fata de Londra este doar o teorie promovata si instrumentalizata in scop electoral de Partidul Nationalist Scotian (SNP).
Pe site-ul SNP se arata ca "Scotia este in UE si va ramane asa si dupa castigarea independentei". Expertul James Mitchell, profesor de politica la Universitatea Strathclyde, a declarat, pentru "The Scotsman", ca dupa o eventuala separare de Londra, vor exista discutii privind dreptul de vot in cadrul comunitatii europene, care insa vor fi un fleac comparativ cu negocierile de aderare purtate de CE in ultimii ani cu statele candidate la UE. Alti experti sunt de parere ca o Scotie independenta va trebui sa adopte moneda unica euro, regula valabila pentru toate statele nou-intrate in Uniune.
SNP, favorit in alegerile parlamentare din luna mai
Totusi, mai sunt doar cateva luni pana la alegerile parlamentare scotiene, programate pentru luna mai. SNP conduce in sondaje cu circa 33 la suta, devansandu-i pe laburisti, principalii contracandidati, cu circa trei procente, iar la nivel regional, cu cinci procente. Liderul nationalistilor scotieni a anuntat deja ca, daca dupa alegerile din primavara tara va avea un guvern SNP, scotienii vor fi chemati la referendum privind independenta fata de Regat. Tot sondajele arata ca scotienii sunt nehotarati in privinta independentei, 44 la suta din ei pronuntandu-se impotriva separarii de Londra si 40 in favoarea ei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.