Fostii aliati Vladimir Putin si Alexandr Lukasenko au ajuns ieri la un compromis in disputa economica din cauza careia cinci tari din Europa nu mai primesc petrol prin conducta Drujba. Cei doi au vorbit la telefon si au cazut de comun acord sa gaseas
Fostii aliati Vladimir Putin si Alexandr Lukasenko au ajuns ieri la un compromis in disputa economica din cauza careia cinci tari din Europa nu mai primesc petrol prin conducta Drujba. Cei doi au vorbit la telefon si au cazut de comun acord sa gaseasca o solutie la iesirea din criza, a anuntat ieri presedintia belarusa.
Oficialii rusi si canalele tv de stat din aceasta tara n-au facut insa nicio referire la un eventual compromis intre cei doi sefi de state. Contactat telefonic de AFP, serviciul de presa de la Kremlin s-a limitat doar la a confirma ca Putin si Lukasenko au vorbit la telefon. Premierilor celor doua tari li s-a cerut "sa pregateasca, in decursul urmatoarelor doua zile, propuneri concrete pentru rezolvarea tuturor problemelor in cauza si sa le prezinte sefilor de state vineri, 12 ianuarie", a mai precizat presedintia belarusa.
Rusia pierde anual 4 miliarde $ in "ajutoare" pentru Minsk
Dupa ce Moscova a impus, pe 13 decembrie 2006, o taxa de export de 180 de dolari pe tona la produsele petroliere destinate Belarusului, exporturi scutite pana acum de taxe, Minskul a cerut, la randul sau, Moscovei sa plateasca o taxa de 45 de dolari pentru fiecare tona de petrol rusesc care trece pe teritoriul sau.
"Belarusul propune in mod reciproc renuntarea si la taxa belarusa, si la taxa rusa si gasirea unei formule de impartire a veniturilor provenite din exportul din Belarus al produselor rezultate din prelucrarea petrolului rus. Aceasta ar duce la protejarea intereselor tarilor terte, care depind de tranzitul petrolului rusesc", se arata intr-un comunicat emis presei de Amabasada Belarusului in Romania.
Ulterior, premierul belarus, Serghei Sidorski, a declarat ca tara sa a renuntat la taxele de tranzit aplicate la transportul petrolului rusesc. Astfel, alimentarea cu petrol a Europei Occidentale poate fi reluata. Sidorski se asteapta ca si Moscova sa renunte la toate restrictiile in relatiile comerciale cu Belarus. Compania din Belarus, care opereaza conducta Drujba pe teritoriul fostei republici sovietice, a spus ca poate da drumul petrolului, la 40 de minute dupa ce primeste ordinul oficial.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.