A innebunit lupul! Cel putin in politica. Imediat dupa integrarea in UE si dupa digerarea bucatelor de Sarbatori. Dincolo de aparente, trebuie spus ca exista o intelegere  intre PSD, PNL si PC. O confirma, de altfel, suficient de multi lideri c
A innebunit lupul! Cel putin in politica. Imediat dupa integrarea in UE si dupa digerarea bucatelor de Sarbatori. Dincolo de aparente, trebuie spus ca exista o intelegere intre PSD, PNL si PC. O confirma, de altfel, suficient de multi lideri cu capul pe umar din cele trei partide parlamentare. Ce inseamna asta? Mai putina harjoana, mai putine contre, rezumarea la statutul de competitori si punerea tirului concertat pe dusmani: PD si, mai nou, PLD. Asta, pentru moment. Apoi mai vedem. Noi aliante politice? Noi (PSD) va sustinem pe voi (PNL) pentru ca Tariceanu sa-si termine (la termen sau anticipat) mandatul, iar in si post campania electorala viitoare, voi (PNL) ne sustineti pe noi (PSD) sa revenim la putere si sa formam guvernul.

PSD iese intr-o zi furibund si ameninta guvernul cu depunerea unei motiuni de cenzura. Motive? Lipsa unei strategii post-aderare si/sau trenarea restructurarii guvernamentale. Nu tine cont de faptul ca o atare pozitie il poate apropia in plan mediatic de PD si ca ii favorizeaza cert pe democrati, prin sagetile indreptate spre PNL.

A doua zi, alta politica. Acelasi PSD lasa motiunea deoparte, strategi a post-aderare nu mai este o mare filozofie - poate fi elaborata urgent -, iar ideile executivului pe subiect nu sunt tocmai rele.

A treia zi, liderii social-democrati mai urca o treapta. PSD nu mai face concesii unui guvern al Aliantei, insa, daca le va fi solicitat sprijinul pentru sustinerea unui guvern minoritar... PNL, decizia, pozitiva, este ca si luata! O spune nu oricine. Ci chiar liderul PSD Mircea Geoana si presedintele onorific al partidului, Ion Iliescu.

Dupa doar o ora, Ion Iliescu revine si-si nuanteaza declaratia. Nu spune insa ceva de genul cum ca prima precizare i-ar fi fost rastalmacita de presa. Sustinerea guvernului minoritar PNL inseamna, spune Iliescu, strict sprijin punctual in Parlament pe anumite proiecte de legi, ci nu direct infierea echipei lui Tariceanu.

Mai pe surse, mai explicit, alti lideri marcanti ai PSD apar la rampa si fac declaratii cat sa nu se mai inteleaga om cu persoana: Nu am discutat deocamdata aceasta varianta in partid; eu sunt pentru; eu sunt contra; va trebui sa analizam situatia. Maine o luam de la capat...

PNL cocheteaza. Liderii liberali spun ca intentia lor prioritara este terminarea mandatului in actuala formula politica, deci alaturi de democrati (exclus PLD) si ca nu au nevoie de sustinerea PSD.

Din colt sare si PC-ul. Te pomenesti ca maine sunt alegeri si ei nu pot ramane de rasul targului. Asadar, desi la scara proportional mai mica, urmeaza politica PSD. Ii secondeaza pe social-democrati in criticile formulate de acestia la adresa guvernului, referitor la strategia post-aderare si restructurarea guvernamentala. Apoi deschid celalalt microfon si cer... retragerea trupelor romanesti din Irak, sustinand, astfel, una dintre temele de suflet estival al liberalilor. Si incheie apoteotic, invocand sustinerea aceluiasi guvern minoritar PNL.

PD spune ca nu va colabora neam cu PSD, ca nu renunta la discutiile cu PLD si ca nu mai vor sa auda de posturi de vicepremieri sau de ministri delegati in actualul Cabinet Tariceanu.

UDMR o ia din voleu si spune ca mai bine mergem in anticipate decat sa avem un guvern minoritar. Fie acesta si al PNL.

PLD pune sare pe rana, declarand ca PSD este dispus sa sustina un guvern minoritar PNL pentru ca social-democratii se tem de alegeri anticipate. Ce-o iesi din toate tangourile astea politice, Dumnezeu cu mila! Pentru ca toti politicienii vor avea de pierdut. Incet, incet, s-ar putea sa ajunga in situatia de a se alege intre ei. Sau de a se dezice de colegul de partid, pana ieri cel mai bun prieten si in afara politicii.

Sa incepem cu inceputul. Unii dintre liderii PNL spun ca democratii sunt partenerii lor de guvernare si declina public sustinerea propusa de PSD pentru un guvern minoritar PNL, precizand ca nici macar nu au discutat cu social-democratii o asemenea varianta.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.