Republica prezidentiala sau semiprezidentiala consolidata, Parlament unicameral, posibilitatea ca Parlamentul sa fie dizolvat de catre seful statului, aplicarea strategiei de securitate adoptate in 2006, dar si impartirea Romaniei in 10 regiuni de de
Republica prezidentiala sau semiprezidentiala consolidata, Parlament unicameral, posibilitatea ca Parlamentul sa fie dizolvat de catre seful statului, aplicarea strategiei de securitate adoptate in 2006, dar si impartirea Romaniei in 10 regiuni de dezvoltare, sunt doar cateva dintre propunerile "platformistilor" pentru strategia de postaderare. Liderii PLD au precizat ca forma finala a documentului va fi adoptata peste doua - trei luni, la Congresul formatiunii. Proiectul prezentat ieri in cadrul unei dezbateri publice seamana insa mai degraba cu un program de guvernare.
Theodor Stolojan a vorbit, intre altele, despre sistemele de sanatate, despre faptul ca actualul sistem de pensii nu mai este viabil si trebuie inlocuit cu un sistem bazat pe valori liberale. In opinia sa, Romania va atinge un standard de viata european in 15 - 20 de ani, termen lansat si de seful statului.
La randul sau, senatorul Gheorghe Flutur a prezentat viziunea PLD privind dezvoltarea regionala. Propunerea facuta este aceea ca Romania sa fie impartita in 10 regiuni de dezvoltare, fiecare regiune urmand sa cumuleze patru - cinci judete. Intre acestea s-ar numara zona Metropolitana Bucuresti. Fiecare regiune ar urma sa fie condusa de un guvernator, ajutat de consilii si adunari regionale. Flutur a omis insa sa spuna ca, in prezent, Romania este impartita in opt regiuni de dezvoltare si, cel putin pana in 2013, lucrurile trebuie sa ramana asa, intrucat fondurile UE nu pot fi accesate decat pe o astfel de impartire.
Un alt membru fondator al PLD, Valeriu Stoica, a vorbit despre planurile privind modificarea Constitutiei. Plecand de la premisa ca actualele conflicte dintre Palatele Cotroceni si Victoria sunt generate de contradictiile dintre legitimitatea si atributiile celor doua institutii, Stoica a propus transformarea Romaniei in republica prezidentiala, semiprezidentiala consolidata, ori republica parlamentara. In privinta Legislativului, PLD propune Parlament unicameral, cu posibilitatea dizolvarii acestui for prin decizia sefului statului (in cazul republicii prezidentiale), ori a Guvernului (in cazul unei republici parlamentare). In plus, Stoica a sugerat si ca Executivul sa aiba competente de legiferare primara, "in chestiuni de mai mica importanta".
Daniel Daianu, unul dintre economistii prezenti la dezbateri, a criticat expunerile liderilor PLD. "Nu imi este clar daca este o schita de strategie postaderare ori un program de guvernare", a spus Daianu. El a adaugat ca documentul prezentat este mobilizator, dar nu este o strategie in adevaratul sens al cuvantului, intrucat nu propune solutii pentru atingerea obiectivelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.