Piata cimentului va creste in urmatorii ani cu 10-15 procente, ascensiune determinata atat de constructia de locuinte, cat si de proiectele de infrastructura in derulare.
Cea mai activa piata este cea a Capitalei, urmata de orasele din Transil

Piata cimentului va creste in urmatorii ani cu 10-15 procente, ascensiune determinata atat de constructia de locuinte, cat si de proiectele de infrastructura in derulare.
Cea mai activa piata este cea a Capitalei, urmata de orasele din Transilvania, este de parere Markus Wirth, director general Holcim Romania. Insa in ce priveste pretul cimentului, acesta nu a precizat cu cat va creste, dar a spus ca este influentat de costul energiei si de cel al fortei de munca . "Pretul cimentului trebuie sa creasca in functie de costul energiei si al fortei de munca. In acest moment pretul cimentului a fost stabilit. Piata il cunoaste foarte bine si nu cred ca va exista o crestere a preturilor", a declarat Markus Wirth la The Money Channel.

Expansiunea pietei imobiliare creste afacerile producatorilor

Numai la sfarsitul anului trecut vanzarile de ciment au crescut cu 20 -30% in Bucuresti si in orasele mari, pe fondul expansiunii pietei imobiliare. Potrivit presedintelui Patronatului din industria cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania (CIROM), anul acesta cresterea ar putea fi de 15%-20%, atat datorita constructiilor masive de cladiri de locuinte si birouri, cat si pentru ca anul viitor statul va incepe sa investeasca din nou in scoli, spitale, modernizarea aeroporturilor si a portului Constanta. In prezent, circa 10% din consumul de ciment este orientat catre infrastructura, dar acest procent s-ar putea dubla in 2007.
Eventualele cresteri ale pretului la ciment ar putea fi generate, anul viitor, doar de cresterea preturilor la energie si combustibili. "Integrarea nu va aduce nicio schimbare pentru noi. Piata cimentului est una libera iar produsele noastre sunt de aceeasi calitate cu cele din exterior", a subliniat recent Rohan. Din totalul consumului de ciment realizat in 2006, de circa 7 milioane de tone, aproximativ 100 de milioane de tone au fost achizitionate din export, iar restul a fost furnizat de productia proprie, aceasta evolutie neinregistrand modificari semnificative fata de anul trecut. De asemenea, Romania importa aproximativ 50% din placile de azbociment pe care le foloseste. "In viitor acestea nu vor mai fi acceptate, astfel incat producatorii din domeniu vor trebui sa se orienteze catre alte utilizari ale produselor lor". Industria cimentului are nevoie sa isi mareasca in viitor capacitatea de productie cu 30%-40%, a spus presedintele CIROM. Holcim a demarat investitii de extindere a capacitatii de productie in valoare de 70 de milioane de euro, la fabrica de la Alesd, respectiv in valoare de 120 de milioane de euro, la fabrica de la Campulung. "Lucrarile se vor finaliza in 2008. Si ceilalti producatori vor face astfel de investitii, dar deocamdata sunt doar la stadiul de proiect", a explicat Rohan.
Holcim este unul dintre liderii mondiali in productia de ciment, betoane si agregate (nisip si pietris) si in servicii aferente industriei materialelor de constructie. Compania elvetiana a cucerit o prezenta puternica pe piata in peste 70 de tari, pe toate continentele. Holcim a fost una dintre primele companii din aceasta industrie care a investit in Europa de Est dupa 1989.
Holcim Romania detine in prezent 3 fabrici de ciment in Turda, Campulung si Alesd, 15 statii ecologice de betoane si 4 statii de agregate. Holcim Romania are in prezent aproximativ 1.300 angajati. Grupul elvetian este unul dintre principalii producatori de ciment, betoane si agregate (nisip si pietris) la nivel mondial, alaturi de Lafarge -Franta si HeidelbergCement - Germania. Cele trei grupuri internationale controleaza si piata romaneasca. Industria romaneasca a cimentului a furnizat, de la infiintarea CIROM, din 1991, si pana in 2005, circa 65 de milioane de tone de ciment, 12 milioane de tone de var, 1,6 milioane de tone de ipsos, aproximativ 200 de milioane de metri patrati de placi de azbociment si 120.000 de tone de caramizi refractare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.