Peste 2.000 de companii de transport din Romania, totalizand un parc auto de peste 12.000 de masini, pot, de la 1 ianuarie 2007, sa circule liber in Uniunea Europeana, fara a mai avea nevoie de autorizatiile auto eliberate de Inspectoratul General pe
Peste 2.000 de companii de transport din Romania, totalizand un parc auto de peste 12.000 de masini, pot, de la 1 ianuarie 2007, sa circule liber in Uniunea Europeana, fara a mai avea nevoie de autorizatiile auto eliberate de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei. "Din sistemul www.autorizatiiauto.ro dispar 26 de destinatii, odata cu acceptarea Romaniei in granitele Uniunii, ceea ce va duce la o dezvoltare a afacerilor in zona companiilor de transport. Fara restrictiile impuse de acordurile internationale anterioare, acestea pot face oricate drumuri cu oricate masini, ceea ce va contribui la dezvoltarea comertului intre Romania si celelalte tari din UE", a declarat Eduard Lovin, director excutiv IT la IGCTI.
Liberalizarea transportului obtinuta odata cu intrarea in Uniunea Europeana solutioneaza problemele iscate de faptul ca cererea operatorilor era intotdeauna peste oferta negociata intre ministerele de transport din Romania si tarile respective.
Sistemul de alocare electronica www.autorizatiiauto.ro isi va desfasura activitatea in continuare dupa aceleasi principii pentru destinatiile din tarile care nu fac parte din spatiul UE.
Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei va continua sa elibereze autorizatii de transport pentru tari ca Serbia, Muntenegru, Croatia, Ucraina, Norvegia, Turcia, Maroc, Kazahstan, Rusia sau Albania.
"Ucraina era foarte solicitata in anii trecuti, dar era mai ales ca tara de tranzit inspre Polonia. Acum, fiind liber prin Ungaria, nu cred ca vor fi probleme, chiar daca cererea operatorilor va fi mai mare decat oferta Ministerului Transporturilor", a adaugat Lovin.
IGCTI a acordat, in anul 2006, aproximativ 380.000 de autorizatii pentru transportul international de marfa si a atribuit, in urma licitatiilor electronice, 780 trasee nationale pentru transport persoane.
Sistemul www.autorizatiiauto.ro a fost lansat in anul 2003 si aloca electronic autorizatii auto, pe baza unor formule matematice, companiilor de transport din Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.