S-a spus atunci ca Rusia facea "mizerii" Ucrainei, pedepsind-o pentru politica ei pro-Occidentala. De data aceasta, schema e mai complicata! Nu-i deloc exclus insa ca Rusia sa foloseasca Belarus ca intermediar pentru presiunile sale politice si econo
S-a spus atunci ca Rusia facea "mizerii" Ucrainei, pedepsind-o pentru politica ei pro-Occidentala. De data aceasta, schema e mai complicata! Nu-i deloc exclus insa ca Rusia sa foloseasca Belarus ca intermediar pentru presiunile sale politice si economice, Belarus in rolul de actor principal.
Totul a inceput cand, recent, transportul petrolului rusesc catre Europa Occidentala prin conducta "Drujba" a fost oprit. De ce? In urma acuzatiei venind de la Moscova, ca Belarusul fura petrol din conductele ce tranziteaza tara, acuzatie prompt dezmintita.
Sa fi fost acesta inceputul unei puneri in scena de proportii, destinata sa paseze asupra Belarus raspunderea scumpirii energiei furnizate de Rusia unor tari vest-europene? Cam asa se pare!
Belarus a stabilit o taxa de 45 de dolari pe fiecare tona de petrol ce tranziteaza teritoriul sau: aceasta este riposta la decizia Moscovei de a impune o taxa pe importul de petrol rusesc si dublarea de catre Rusia a pretului gazelor livrate Belarusului.
Rusia isi creeaza astfel precedentul dorit pentru a majora pretul energiei livrate tarilor occidentale, dand insa vina pe Belarus, ceea ce occidentalii prudenti ezita sa spuna pe sleau dar foarte probabil gandesc. Belarus pozeaza in victima, Rusia pozeaza in victima, tarile occidentale pagubite de iminenta majorare a energiei din Rusia pozeaza in victime... Care sunt pseudo-victimele si care victime adevarate? Saptamanile ce urmeaza o vor arata.
Deocamdata economia romaneasca nu-i afectata... Polonia este, insa, dependenta in proportie de 96 la suta de petrolul rusesc. Germania, Slovacia si Ungaria sunt afectate de criza. In prezent, Rusia furnizeaza 1/4 din petrolul UE si peste 2/5 din necesarul ei de gaze.
Anticipand intentiile rusesti de a majora preturile sau de a face presiuni politice presedintele Comisiei Europene, Barroso si cancelarul Germaniei, Angela Merkel au opinat ieri ca este inacceptabil ca tarile furnizoare sau de tranzit al energiei sa opreasca livrarile fara o consultare prealabila.
Se pune, deci, si problema independentei energetice a Uniunii Europene. Cine vor fi castigatorii crizei? Nu-i greu de banuit, avand in vedere ca Putin si Lukasenko actioneaza, probabil, mana in mana...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.