Marti seara, in urma unui accident vascular, a incetat din viata, la varsta de 79 ani, Ion Dinca, zis "Teleaga". Zis in multe feluri, tocmai pentru reputatia de om dur, de temut. Cel mai de temut dintre demnitarii regimului Ceausescu. Se spune ca sta
Marti seara, in urma unui accident vascular, a incetat din viata, la varsta de 79 ani, Ion Dinca, zis "Teleaga". Zis in multe feluri, tocmai pentru reputatia de om dur, de temut. Cel mai de temut dintre demnitarii regimului Ceausescu. Se spune ca statea cu pistolul pe masa, in biroul sau.
Trimitea lumea la canal. Participa direct la daramarea bisericilor. Cand a fost primarul Capitalei (in perioada '76-'79), a desfiintat balcoanele. De aici i-a ramas si numele Ion Balcon sau Balconeti. Ultima aparitie in public: o inmormantare, de fapt o incinerare, cea a Zoei Ceausescu. Ultima declaratie publica: un blestem impotriva lui Iliescu, un adevarat testament politic pe care ziarul Adevarul l-a consemnat, in exclusivitate.
Fostul membru CPEx, nominalizat in raportul Tismaneanu
Fost sef al directiei politice a armatei si fost membru al CC al PCR, Ion Dinca era, in 1989, prim-viceprim-ministru in guvernul Dascalescu. La caderea regimului comunist, Ion Dinca era unul dintre cei patru apostoli rosii (membrii CPEx) ai lui Ceausescu, alaturi de Tudor Postelnicu, Ion Bobu si Manea Manescu. Toti patru au fost arestati, judecati si condamnati in celebrul proces al lotului CPEx. Rand pe rand, cei patru membri ai CPEx, ca si alti demnitari comunisti arestati atunci, au fost eliberati sub diverse tertipuri medicale. Ion Dinca s-a incapatanat sa iasa ultimul din Jilava, prin 1994, cu celebra sa barba alba ajunsa pana la brau. Dinca a fost de curand nominalizat in raportul Tismaneanu. In urma cu aproape doua luni, pe 22 noiembrie, Adevarul a reusit sa stea de vorba, in exclusivitate, cu Ion Dinca, la scurt timp dupa incinerarea Zoei Ceausescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.