Liderii PSD sunt convinsi ca in acest moment, si in contextul situatiei de criza
din Alianta D.A., partidul lor poate face jocurile pentru o viitoare componenta a Coalitiei de la guvernare. Ion Iliescu a anuntat ca PSD este dispus sa spr
Liderii PSD sunt convinsi ca in acest moment, si in contextul situatiei de criza
din Alianta D.A., partidul lor poate face jocurile pentru o viitoare componenta a Coalitiei de la guvernare. Ion Iliescu a anuntat ca PSD este dispus sa sprijine un guvern minoritar al PNL. La numai o zi, el a revenit precizand ca partidul sau va sustine conditionat un guvern minoritar PNL-PD-UDMR. Conducerea PSD in ansamblu a criticat actuala Coalitie si a lasat sa se inteleaga ca nu este responsabila de mentinerea echilibrului acesteia.
PSD este dispus sa sprijine un guvern minoritar al PNL si sustine ca principalii adversari ai premierului Calin Popescu Tariceanu nu sunt pesedistii, ci democratii.
Aceste declaratii au fost facute marti seara la televizor de catre presedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, si presedintele PSD, Mircea Geoana. Intrebat cum comenteaza afirmatia vicepresedintelui PSD Ilie Sarbu potrivit careia PSD ar fi dispus sa sprijine un guvern chiar monocolor al PNL, in ipoteza in care PD si-ar retrage ministrii de la guvernare, Iliescu a apreciat drept pozitiva ideea sprijinirii unui guvern minoritar "care se angajeaza la o treaba serioasa si care sa negocieze cu toate partidele parlamentare un cadru, un context si un angajament", avand in vedere ca "toata lumea ar fi interesata de o anumita stabilitate". Iliescu a insistat asupra ideii de "sprijin" si nu de alianta cu PNL.
Iliescu isi nuanteaza declaratia
La o zi dupa declaratia facuta, Ion Iliescu si-a nuantat afirmatiile privind sustinerea unui guvern minoritar. El a spus ieri, citat de NewsIn, ca, de fapt, PSD este dispus sa sustina "conditionat" guvernul minoritar PNL-PD-UDMR, in Parlament, pe anumite proiecte mari de lege, de la chestiunile integrarii in UE, la problemele sociale. "Monocolor este greu de spus. Ar trebui sa-l formeze un singur partid. Care este acela? Partidul cu cel mai mare grup parlamentar este PSD", a comentat presedintele de onoare.
PD, adversarul premierului
Pe de alta parte, Geoana a atacat dur PD, sustinand ca si-a dezvoltat o tehnica de tip piranha, in care isi devoreaza adversarii. El a spus ca principala problema a premierului nu o constituie PSD, care ar fi dispus sa sprijine in Parlament proiectele esentiale legate de etapa postaderare la Uniunea Europeana, ci PD. "Problema PNL in acest moment, in Parlament, este cu asa-zisii parteneri. Problema lui Tariceanu este cu PD. (...) PD si-a dezvoltat o tehnica de tip piranha, in care isi devoreaza partenerii, asa cum s-a intamplat cu CDR si asa cum se intampla acum cu PNL", a apreciat presedintele PSD.
Mitrea: PSD dator la PNL
Ideea sprijinirii de catre PSD a unui guvern minoritar PNL a fost lansata inca de acum un an si jumatate de secretarul general al PSD Miron Mitrea. Intr-un interviu acordat ziarului Ziua, Mitrea a sustinut atunci ca PSD este dator PNL, liberalii acordand sprijin social-democratilor, in 2001, timp de noua luni pentru ca pesedistii sa poata incepe guvernarea.
PC nu sustine un Guvern cu intrusi
Conservatorii au decis sa nu sustina o noua formula de Guvern, daca aceasta ar include si alte forte politice decat cele reprezentate deja in Executiv. "Din discutiile pe care le-am avut pana acum cu colegii din Biroul Politic, este evidenta hotararea lor de a nu fi de acord cu sustinerea unui Cabinet din care ar face parte si alte partide decat cele care au deja reprezentanti in structurile Executivului", a aratat Bogdan Ciuca, purtatorul de cuvant al PC. Vicepresedintele Cezar Preda, a sustinut ca Ion Iliescu nu are limite in comportamentul politic si s-ar alia cu oricine pentru putere. Presedintele provizoriu al PLD, Theodor Stolojan, a declarat ca posibila sustinere a unui guvern minoritar se explica prin faptul ca PSD nu este pregatit de alegeri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.