Niciodata nu voi intelege de ce trebuie ca toate televiziile sa programeze la finele anului un program de Rebelion. Ca sa demonstreze ca sunt capace (italienism, bre, cu sens de capabile, luat din G. Calinescu!) sa adune la un loc manevre teatrale si
Niciodata nu voi intelege de ce trebuie ca toate televiziile sa programeze la finele anului un program de Rebelion. Ca sa demonstreze ca sunt capace (italienism, bre, cu sens de capabile, luat din G. Calinescu!) sa adune la un loc manevre teatrale si muzici stridente? Cine se uita la astfel de incotosmanari pseudo-artistice?
Sa o luam cu inceputul. Programul de din ultima noapte de an vechi si prima de an nou este o obisnuinta, fireste, de ceva decenii. Noi, romanasii, fiind o tara de veac nouasprezece, - si politic, si social si, mai abitir, cultural - avem conservatorisme desuete, ca mai toate conservatorismele de altfeliu. Dar pe langa faptul ca sunt desuete, fac si cu ochiul la nou, pe care il preluam mereu gafait si fara spirit critic. Serios vorbind, toata scursura civilizatiilor cu care am mai venit in contact s-a revarsat, ca un torent si ca un blestem, peste noi. Am reusit sa imprumutam ce e mai rau, mai prost si mai ridicol de peste tot, de la cohortele romane si pana acum, la americanii de export. Iata, bunioara, pe moment, pentru prima oara in istoria Statelor Unite apare si un senator socialist de-l spulbera in alegeri pe un individe multimilionar. Deci, se poate si in ditamai Imperiul financiar al lumii, in cel mai mare complex militar-industrial al ei! Bravos, natiune! America, iata, nu produce numai Coca-cola, hamburgeri si ok, dar mai trebuie sa treaca multa apa pe Dunare, din Clisura si pana la moara Lichiardopol, ca s-o pricepem. Asadar, tragem un revelion cu un ghiveci artisticoid, dar presaram radicale, filme intercalate, serpi de artificii, galop de transmisii incalecate din urbea Sibiu (orasel nemtalesc dragut, dar nicidecum ca Brasovul sau mai ales Clujul, socotita si ea, urbea - dupa Luxemburg, de unde se pare ca vin primii colonisti prin secolul XII - capitala evropeana, propagandistic). In lipsa de mari actori, am aratat figurile greoaie ale acelorasi "expirati" Arsinel si Stela, ale acelorasi manelisti, am expus acelasi galantar pocit, aceeasi crusta groasa a prostului gust, aceeasi opulenta primitiva si triviala din batatura lui Columbel Irineanu, un farniente disperat si imprudent. Culmea provincialismului si a mahalalei mi s-a parut facatura din ograda unei terase din zona Razoare-Drumul Taberei, unde bietul D. Chisu aparea ca un chelner infrigurat din zona birturilor economice. Cine a avut ideea sa-i tina in frig pe cei doi prezentatori, altfel oarecum stimabili, poseda muguri de bambus in loc de creier pane si tuica fiarta in loc de sangerete!
Recunoastem ca am baleiat sau am zapat (adica am miscat telecomanda!) doar cateva minute si am privit la televizia nationala doar pentru a ne potrivi ceasurile si a ciocni sampanica de rigoare, in rest am consumat, am palavragit si am tras cu ochiul la altii. Pe un post era un spectacol de varietati transmis dintr-o piata, pe altul un spectacol de cabaret, pe altul un show sustinut de un comic popular. Desigur, forme usoare ce presupun un minim efort cognitiv, simulacre vesele de consum curent, chiar acoperite de impertinenta si de vorbe fara perdea, dar de o vulgaritate - etimologic si nu numai - retinuta, nu afisata zgomotos, ca la noi.
Iar ne-am crezut buricul pamantului si am declarat ca am tinut lumea intreaga cu privirile atintite asupra noastra. Fals! Am fost o stire, niciodata prima, ceva secvente si multe reportaje cu mizeria de pe ulite si "romii di Rumania". O mare agentie de presa isi punea intrebarea ce aduc in Europa Bulgaria si Romania, si-si raspundea pe loc ca sunt doua tari ortodoxe de cultura musulmana, pline de frumoase manastiri si biserici, ce vin cu "mare si munte la pret redus". Turism ieftin, usor impracticabil datorita structurii stradale inapoiate. Din pacate, dragi prieteni, cam de aici plecam prin vama Nadlac!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.