Finantarile ipotecare in monede exotice, yeni japonezi si franci elvetieni, ar putea avea dobanzi mai mari. Motivul tine de faptul ca bancile centrale din cele doua state ar putea majora ratele dobanzilor de politica monetara.
Creditele pentru lo
Finantarile ipotecare in monede exotice, yeni japonezi si franci elvetieni, ar putea avea dobanzi mai mari. Motivul tine de faptul ca bancile centrale din cele doua state ar putea majora ratele dobanzilor de politica monetara.
Creditele pentru locuinte in yeni japonezi sau franci elvetieni, lansate de bancile comerciale anul trecut, ar putea ajunge in situatia de a nu mai fi atractive comparativ cu imprumuturile ipotecare in alte monede. Asta pentru ca analistii financiari ce urmaresc pietele financiare ale acestor state se asteapta la majorari ale dobanzilor de politica monetara atat din partea bancii centrale a Elvetiei, cat si a Japoniei. Astfel, cele mai multe estimari indica faptul ca Banca Nationala a Elvetiei va continua seria majorarilor dobanzii de politica monetara, inceputa anul trecut, urmand ca nivelul sa fie ridicat cu inca 0,25 puncte procentuale. Ultima majorare a ratei dobanzii a avut loc in luna septembrie, atunci cand dobanda de interventie a ajuns la 1,75%. Prin aceste majorarii, oficialii elvetieni incearca sa mentina diferenta dintre dobanzile interne si cele din zona euro, astfel incat francul sa nu se deprecieze comparativ cu moneda europeana. Mai mult, pe masura ce Banca Centrala Europeana va continua sa majoreze dobanda de politica monetara, este posibil ca si ratele dobanzilor elvetiene sa se majoreze. Totodata, oficialii bancii centrale japozene se reunesc in a doua parte a lunii ianuarie, iar estimarile pietei financiare indica ca fiind foarte probabila o crestere a dobanzii de politica monetara de la nivelul curent de 0,25% la 0,5%.
Scumpirile internationale se resimt in tara
Finantarile pentru locuinta, acordate populatiei in yeni japonezi sau franci elvetieni, ar putea ajunge la costuri similare cu cele ale creditelor acordate in euro. Spre exemplu, in timp ce un imprumut acordat in franci elvetiei are un pret anual de circa 7% (din dobanda si comisioane), un credit similar, dar acordat in euro, are o dobanda ce variaza in jurul a 8-9%.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.