Guvernul a interzis, ieri, constructiile in zona costiera pentru a proteja mediul si a decis ca firmele care administreaza plajele se pot asocia cu proprietarii unitatilor de primire turistica, pentru activitati sezoniere.
Proiectul de lege ap
Guvernul a interzis, ieri, constructiile in zona costiera pentru a proteja mediul si a decis ca firmele care administreaza plajele se pot asocia cu proprietarii unitatilor de primire turistica, pentru activitati sezoniere.
Proiectul de lege aprobat de Guvern, trimis spre dezbatere Parlamentului, nu mai permite realizarea oricaror lucrari si constructii in spatiile de protectie cu regim sever a zonei costiere, cu exceptia unor proiecte hidrotehnice, de dezvoltare a turismului sau de amenajare a constructiilor portuare de agrement. Prin exceptie de la prevederile legii, in zona de protectie cu regim sever vor putea fi realizate lucrari si instalatii hidrotehnice pentru combaterea eroziunii si protectia zonei costiere, lucrari pentru prevenirea/repararea pagubelor cauzate de actiunea marii, constructii portuare de agrement, alei pietonale si scari de acces construite pe faleze. Legea permite totodata detinatorului plajelor sa se asocieze cu proprietarii de structuri de primire turistica, pentru desfasurarea unor activitati sezoniere.
Acesti operatori economici vor putea ocupa zona cu regim sever de protectie, domeniu public, cu instalatii demontabile constituite din prefabricate si care nu necesita turnarea de betoane sau de materiale de constructie similare, sau prin constructii asamblate si dezasamblate in mod secvential, fara a necesita demolari. La sfarsitul fiecarui sezon estival, a informat, ieri, Executivul, detinatorul instalatiei are obligatia demontarii acesteia, transportarii de pe plaja si refacerii caracteristicii arealului. Daca operatorul economic nu va demonta instalatiile, acestea vor fi demontate de administratorul legal al plajei, pe cheltuiala firmei utilizatoare. Proiectul de lege propune majorarea amenzilor pentru contraventiile in domeniul gospodaririi integrate a zonei costiere de aproximativ patru ori pentru firme, intre 15.000-80.000 lei, si de aproximativ opt ori pentru persoanele fizice, intre 3.500-7.000 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.