Neoplasmul, boala care poate fi controlata. Institutul National al Cancerului din Franta a lansat la inceputul acestui an o campanie anticancer. Sub genericul ""Eroi obisnuiti"" sunt facute cunoscute marturii ale doua milioane de persoane care au sau

Neoplasmul, boala care poate fi controlata. Institutul National al Cancerului din Franta a lansat la inceputul acestui an o campanie anticancer. Sub genericul ""Eroi obisnuiti"" sunt facute cunoscute marturii ale doua milioane de persoane care au sau au avut cancer.
Autorii campaniei isi propun sa transmita populatiei o noua perspectiva asupra cancerului. Purtatorii mesajului sunt ""Eroi obisnuiti"", persoane care traiesc cu aceasta boala sau au reusit sa o invinga. La inceputul lunii ianuarie, persoane necunoscute au iesit din anonimat prin acceptarea de a aparea pe cele aproximativ 30.000 de afise si bannere raspandite in Franta. ""Suntem doua milioane de eroi obisnuiti"" este scris pe aceste afise. S-a pus intrebarea daca este o campanie publicitara cu scopul promovarii unui serviciu sau a unui produs medical misterios.
S-a mers pana la a se vorbi despre un nou film si o modalitate originala de casting. Raspunsul a venit la inceputul acestei saptamani, cand au aparut portretele si declaratiile celor care se confrunta cu cancerul. Campania mai are in program 22 de filme, informatii difuzate mai ales in week-end la posturile de radio si alte filme accesibile internautilor pe site-ul institutului (www.e-cancer.fr).
INCIDENTA. Un barbat din trei si o femeie din patru au sau au avut cancer. In prim-plan vor fi 40 de ""eroi obisnuiti"", caci - sustin ei - aceasta boala este una obisnuita, preciza profesorul Dominique Maraninchi, presedintele institutului.
Anne Ramon din cadrul Institutului National al Cancerului spunea ca prin aceasta campanie se urmareste crearea unui climat favorabil prevenirii si depistarii precoce a bolii. Beatrice Legendre, cofondatoare a Asociatiei ""Jeunes Solidarit... Cancer"", spune ca obiectivul este de ""a oferi un mesaj de speranta"". Legendre sufera de cancer ganglionar depistat in 1999, la 23 de ani. In prezent este asistenta sociala, este casatorita si are o fetita de 2 luni. Potrivit unui sondaj efectuat in 2005, 92,3% dintre francezi plaseaza cancerul printre cele trei boli ""grave"", inainte de SIDA si afectiunile cardiovasculare. Doar 28% dintre francezi considera ca aceasta boala este una incurabila. Peste 870.000 de persoane au la ora actuala cancer. Intre 1980 si 2000, numarul cazurilor a crescut cu aproximativ 63%, iar speranta de viata a bolnavilor - cu 10%.

Ai ce citi azi !


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.