Tony Blair a respins implicit, ieri, ideea trimiterii de militari suplimentari in Irak, declarand ca situatia nu este aceeasi si pentru americani si pentru britanici, relateaza AFP. Cu cateva ore inainte de discursul in care George W. Bush anunta nou
Tony Blair a respins implicit, ieri, ideea trimiterii de militari suplimentari in Irak, declarand ca situatia nu este aceeasi si pentru americani si pentru britanici, relateaza AFP. Cu cateva ore inainte de discursul in care George W. Bush anunta noua strategie pentru Irak, care prevedea trimiterea de 20.000 de militari suplimentari, premierul britanic a subliniat ca "situatia din Bagdad (unde actioneaza americanii) este diferita de cea din Basra", al doilea oras irakian, unde se afla majoritatea soldatilor britanici. Insa el a insistat asupra faptului ca Londra si Washington continua sa aiba aceleasi obiective in Irak, privitoare la transferarea operatiunilor de securitate catre irakieni. "In Basra situatia este diferita. Nu ne confruntam cu aceeasi violenta intre sunniti si siiti. Al-Qaida nu actioneaza la fel, iar insurgenta sunnita nu opereaza in acelasi mod", a explicat Blair. El a spus ca trupele britanice au lansat in Basra in ultimele luni o operatiune "care ar trebui incheiata in cateva saptamani" si care "pana acum a fost un succes". "Le permite irakienilor sa preia tot mai mult controlul asupra operatiunilor de securitate din Basra", a declarat premierul. "Obiectivul planului american va fi acelasi, vizand ca irakienii sa asigure treptat securitatea", a spus Blair, cel mai fidel aliat al lui Bush in Irak. La 22 noiembrie, Londra si-a exprimat speranta in legatura cu transferarea controlului in provincia Basra catre fortele irakiene in primavara lui 2007. Ministrul apararii a anuntat apoi ca tara sa spera sa reduca numarul militarilor din Irak cu cateva mii pana la sfarsitul acestui an. Britanicii au circa 7.100 de militari in Irak, iar americanii au 132.000. "Alianta cu Statele Unite este in interesul national britanic, este o parte importanta a politicii noastre externe", a mai spus Blair.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.