Persoanele care nu au bilete sau refuza sa elibereze un loc ocupat abuziv in tren vor fi sanctionate cu amenzi variind intre 250 si 400 lei. Nivelul amenzilor pentru contraventii savarsite in tren s-a dublat astfel, conform unei hotarari adoptate in

Persoanele care nu au bilete sau refuza sa elibereze un loc ocupat abuziv in tren vor fi sanctionate cu amenzi variind intre 250 si 400 lei. Nivelul amenzilor pentru contraventii savarsite in tren s-a dublat astfel, conform unei hotarari adoptate in sedinta de guvern de miercuri. Cu sume cuprinse intre 240 si 400 lei, fata de 140-180 lei cat era nivelul amenzilor pana acum, risca sa fie sanctionati calatorii care au bagaje mult prea voluminoase, deschid usile vagoanelor in mers sau le blocheaza, calatoresc pe scari sau pe acoperisul trenurilor, fumeaza in locurile interzise. De asemenea, calatorii care nu respecta normele de transport si ambalare a produselor periculoase pe calea ferata pot fi sanctionati cu amenzi intre 300 si 600 lei. Anterior, nivelul amenzilor era cuprins intre 180 lei si 220 lei.

"Taxa" pentru jocuri de noroc, 800 lei
Pentru fapte mai grave, amenzile au fost majorate de la 220-260 lei la 350-800 lei. Aceste din urma amenzi pot fi aplicate celor care practica jocuri de noroc sau provoaca scandal in trenuri si gari. Amenzi in acest cuantum risca si cei care lasa animalele sa traverseze sau stationeze in zona cailor ferate. De asemenea, taranii risca sa fie amendati de CFR cu 350-800 lei daca isi lasa animalele sa pasca in apropierea cailor ferate. Ierbivorele domestice nu pot paste langa liniile de tren decat daca proprietarii lor obtin autorizarea unitatilor de cale ferata respective. Cei care fac specula cu biletele de tren risca si ei amenzi mult mai mari. Daca pana acum vinderea cu suprapret a unei legitimatii de calatorie se amenda cu 260-320 lei, de la intrarea in vigoarea a noii hotarari de guvern, bisnitarii risca amenzi variind intre 500 si 750 lei. Cu aceleasi amenzi pot fi sanctionati cei care vand fara autorizatie in trenuri sau in gari diferite produse.

750 lei, un geam spart
Spargerea geamurilor vagoanelor, actionarea semnalului de alarma pentru motive nejustificate sau aruncarea de obiecte de orice fel pe fereastra sau pe usa vagonului sunt contraventii care vor fi sanctionate tot cu amenzi intre 500 si 750 lei. 750 de lei risca sa plateasca si parintii copiilor care arunca cu pietre asupra calatorilor sau trenurilor. Extragerea pietrei, nisipului si lutului din zona caii ferate, depozitarea de materiale in santurile de scurgere a apelor sau in zona caii ferate, afectarea lucrarilor de aparare si consolidare a platformei caii ferate si a lucrarilor de arta sau efectuarea de lucrari ori de plantatii neautorizate in zona caii ferate se amendeaza tot cu sume variind intre 500 si 750 lei. Cei care degradeaza cladirile, peroanele, parcurile din zona caii ferate sau chiar isi fac nevoile in aceste spatii risca amenzi cuprinse intre 400 si 500 lei. Anterior, asemenea conraventii erau sanctionate cu 300-360 lei. Executarea de constructii fara autorizarea S.N.C.F.R., depozitarea de substante ori materiale inflamabile in gari sau transportul acestor substante in vagoanele de calatori, de bagaje si mesagerii pot fi amendate tot cu 400-500 lei.

Lipsa biletului de peron, 250 lei
Cu amenda de la 600 la 900 lei, majorata de la 340-400 lei, se sanctioneaza si patrunderea, fara autorizatie speciala, in spatiile feroviare, cu substante inflamabile interzise la transport si care pot provoca avarierea, degradarea sau distrugerea acestora. De asemenea, intrarea pe peroanele statiilor S.N.C.F.R. fara legitimatie de calatorie sau fara bilet de peron se va sanctiona cu amenda de la 100 lei la 250 lei. Aceasta prevedere se aplica doar garilor unde se percepe taxa de peron. (Rompres)


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.