Valeriu Tabara, fost ministru al agriculturii avertizeaza asupra pericolului reprezentat de importul de cereale, mai ales ca Rominia va importa in acest an nu mai putin de 300.000 de tone de grau. In opinia acestuia, statul este de vina pentru faptul
Valeriu Tabara, fost ministru al agriculturii avertizeaza asupra pericolului reprezentat de importul de cereale, mai ales ca Rominia va importa in acest an nu mai putin de 300.000 de tone de grau. In opinia acestuia, statul este de vina pentru faptul ca tara noastra a ajuns, dupa anul 1990, din cel mai mare exportator de cereale, piata de desfacere pentru producatorii straini.
"Statul este de vina pentru ca face jocul importatorilor, in timp ce producatorului autohton I se tot taie craca de sub picioare de cativa ani in coace. Era de asteptat sa se intample asa datorita modului de punere in aplicare a strategiei privind culturile de cereale din tara noastra. S-a considerat ca e normal sa producem cat avem nevoie, dar este gresit. In plus, cota negociata cu UE pentru productia cerealelor este foarte mica ian comparatie cu petentialul Romaniei, care se cifreaza la 10-11 milioane de tone de cereale pe an", ne-a declarat Tabara. El a completat ca "in perioada 1994-96 a fost pentru prima data cand Romania a importat cereale, sI anume aproape un milion de tone. Totodata, datorita desfiintari sistemului de urmarire a productiei de cereale, anul trecut a fost umflate cifrele ca in perioada ceausista. E inacceptabil ce se intampla!". Tabara a facut si o previziune pentru anul in curs, astfel ca, din cauza conditiilor meteorologice, in 2007 vom avea o recolta scazuta la cereale, iar in 2008 "se va accentua scaderea economica din agricultura si va creste valoarea importurilor in detrimentul producatorilor autohtoni".
La randul sau, Gheorghe Flutur, fost ministru liberar al agriculturii este de parere ca "nu este un motiv de ingrijorare, mai ales ca, din cate stiu eu, recolta de anul trecut este suficienta pentru acoperirea necesarului de consum. In silozurile licentiate de agentia pentru Plati exista opt milioane de tone de cereale. In schimb, este dreptul fiecarui producator din domeniu panificatiei sa-si achizitioneze materia prima de unde vrea.

300.000 tone importate
Pe de alta parte, reprezentantii MAPDR recunosc ca din cauza conditiilor meteorologice productia de cereale autohtona a avut de suferit, insa spun despre cifrele raportate ca nu sunt umflate, iar importurile sunt efectuate direct de producatorii din panificatie.
Potrivit datelor furnizate de MAPDR, stocurile de grau sunt de maxim 1,6 milioane tone in prezent, ceea ce va determina producatorii sa importe grau, incepand cu 20 ianuarie, a declarat, marti, pentru NewsIn, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie si Produse Fainoase-Rompan, Aurel Popescu. El a completat ca, Romania va importa in jur de 300.000 de tone, din doua tari, respectiv Ungaria si Serbia. "Pretul unui kilogram de grau din import va fi aproximativ egal cu cel de pe piata interna, adica undeva intre 0,50 de bani si 0,55 de bani. Eliminarea taxelor vamale, care inainte de aderare erau de 25 %, nu va duce la un pret mai mic la graul importat, situatia fiind determinata de deficitul de grau la nivel mondial. Din cauza acestei cereri care este mai mare decat oferta, pretul graului este in intreaga lume cu 50 % mai mare decat ar fi normal", a spus Popescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.