Vaccinarea antigripala ramane principala metoda de control a epidemiilor de gripa, in conditiile in care se produc, anual in lume, 270 de milioane de imbolnaviri, 30 de milioane de internari pentru gripa severa si complicata, 500.000 de decese.
Vaccinarea antigripala ramane principala metoda de control a epidemiilor de gripa, in conditiile in care se produc, anual in lume, 270 de milioane de imbolnaviri, 30 de milioane de internari pentru gripa severa si complicata, 500.000 de decese.
In Romania, pentru vaccinarea antigripala in sezonul 2006-2007, Ministerul Sanatatii Publice a achizitionat circa doua milioane de doze de vaccin gripal, ceea ce reprezinta un record, cea mai mare cantitate din ultimele sezoane nedepasind 1,4 milioane de doze. Raportandu-ne la cei doi parametri de evaluare a strategiei vaccinale, respectiv numarul de doze la o mie de locuitori si procentul de persoane cu risc vaccinate, s-au realizat 91 de doze la o mie de locuitori, acoperind 24% din persoanele cu risc crescut. Numarul de doze de vaccin care s-a vandut pe piata nu a intrat in aceasta statistica. Vaccinarea s-a facut gratuit la persoanele cu risc crescut si la cadrele medico-sanitare, dar si in institutiile de ocrotire din toate judetele tarii, in functie de prioritatile stabilite de autoritatile de sanatate publica locale. O tendinta in prepararea vaccinurilor gripale este inlocuirea substratului ou embrionat de gaina cu substratul de cultura celulara, fapt care va elimina multe din neajunsurile vaccinului actual, respectiv o imunogenitate scazuta la unele grupe de varsta cum sunt copiii, persoanele in varsta, randamente de multiplicare scazuta ale unor variante virale, contaminantii virali aviari, reactiile alergice la ou, imposibilitatea de stocare a substratului, dependenta de productia curenta de oua embrionate si de scaderea disponibilitatilor de ou din cauza gripei aviare. Dupa doi ani de la introducerea in Statele Unite ale Americii a unor noi categorii de risc, precum copiii sanatosi cu varste intre 6-23 de luni, dupa studii care au relevat ratele mari de complicatii si deces prin gripa, OMS a acceptat aceasta recomandare cu mentiunea evaluarii disponibilitatii de fonduri de catre autoritatile nationale de sanatate publica. OMS recomanda de circa doi ani cresterea acoperirii vaccinale la persoanele cu risc crescut, pana la cel putin 50%, cu referire in special la varstnici. Acest lucru a fost posibil doar in tarile dezvoltate. pentru ca efortul financiar pentru sustinerea strategiei este considerabil.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.