de numarul de elevi.
In Anglia, oferte la scolile internationale
In Marea Britanie, rezidentii romani isi pot inscrie copiii la orice scoala publica, prin intermediul autoritatilor locale.
Pe langa scolile publice, romanii pot studia
de numarul de elevi.
In Anglia, oferte la scolile internationale
In Marea Britanie, rezidentii romani isi pot inscrie copiii la orice scoala publica, prin intermediul autoritatilor locale.
Pe langa scolile publice, romanii pot studia in alte doua tipuri de institutii de invatamant. In cele europene, admiterea se da in anumite conditii si se plateste o taxa anuala. In cele internationale, inscrierea se face pe baza documentelor de studiu din tara de origine si a unor teste care se dau inainte de admitere. "Aceste scoli urmaresc programa de studiu din Marea Britanie, iar predarea se face in limba engleza, de la gradinita pana la liceu", spune Toma Rusanescu, education promotion officer de la British School Romania.
In Marea Britanie, autoritatile locale au un rol important in finantarea si managementul scolii. "De aceea, in anumite conditii pot percepe anumite taxe, insa acestea, in cazul scolilor publice, nu sunt taxe de studiu", spune Luminita Matei. Detalii despre scolile englezesti se gasesc la www.cobisec.org.
Miclea spune ca studiul in Europa e mai bun
Fostul ministru al educatiei Mircea Miclea este de parere ca bine ar fi ca parintii care pleaca la munca intr-o tara europeana sa-si ia copiii cu ei. "Scolile publice din Europa sunt oricum mai bune decat ale noastre. Daca parintii raman sa munceasca mai multi ani in tara respectiva, copilul va beneficia in aceste imprejurari de experiente educationale care il vor ajuta sa se descurce mai usor in viata", spune Miclea.
Invatamant pentru copiii functionarilor europeni
Pentru copiii romaniilor care lucreaza la institutiile europene exista 13 scoli speciale unde acestia isi pot continua studiile. Ele functioneaza de regula in apropierea institutiilor europene. Parintii romani trebuie sa stie ca alegerea limbii in care va studia copilul are loc in functie de nivelul de cunoastere al acesteia.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.