Dupa ce, luni, Delegatia Permanenta a PNL a dezbatut, pentru ultima oara inainte de Congres, noul proiect de statut al partidului, liderul liberalilor, Calin Popescu Tariceanu, a iesit la rampa pe un post central de televiziune, aducand in actualitat

Dupa ce, luni, Delegatia Permanenta a PNL a dezbatut, pentru ultima oara inainte de Congres, noul proiect de statut al partidului, liderul liberalilor, Calin Popescu Tariceanu, a iesit la rampa pe un post central de televiziune, aducand in actualitate o alta problema intens mediatizata in aceste zile: restructurarea Executivului. Calin Popescu Tariceanu crede ca si-a facut datoria, in calitate de sef al Executivului, prin reducerea posturilor de secretari de stat si desfiintarea cancelariei. Restructurarea nu-l sperie, dar trebuie discutata de coalitie. Cam acestea sunt principalele sale "luari de pozitie" pe tema mult-mediatizatei restructurari a "locatarilor" de la Palatul Victoria. Numarul unu din PNL a glumit pe seama recentei "provocari" lansate de liderul democratilor, Emil Boc, care a solicitat ca Guvernul sa prezinte Parlamentului o propunere viabila de restructurare a Executivului. "E o propunere foarte interesanta, am sa tin cont de ea, dar nu stiu daca ar putea sa-i aranjeze pe toti", a sustinut Tariceanu, in cadrul aceleiasi emisiuni televizate.

In aceeasi nota de optimism, predominanta a discursului sau politic din ultima vreme, premierul i-a linistit pe romani, in interventia sa televizata, luni seara, de Realitatea TV: "Va garantez ca si peste un an voi fi prim-ministru al Romaniei". Mentinandu-se in peisajul politic, acesta a aratat cu degetul catre democrati, criticandu-i pentru ca au vrut sa-si pastreze cele doua posturi de vicepremier. Apoi, a respins, diplomatic, adoptarea strategiei post-aderare a cabinetului pe care il conduce, prin asumarea raspunderii. Motivul invocat: documentul trebuie sa reflecte vointa poporului, adica a intregii societati.
Potrivit premierului, unii ministri nu au prezentat inca proiectele de restructurare ale ministerelor sau societatilor din portofoliu, iar inlaturarea unora din aparatul guvernamental nu ar duce la economii spectaculoase, atata timp cat "la nivelul ministerelor, exista agentii, autoritati, institute si diferite alte structuri care sunt pendinte de ministere si care au sute si sute si mii de angajati". Tariceanu nu s-a declarat impotriva reducerii numarului actual de ministere si prezentarea guvernului restructurat in Parlament, calificand-o drept "un exercitiu normal, democratic", dar nici nu si-a anuntat intentia de a-si exercita acest drept, stabilind un termen de principiu. In context, Tariceanu a contracarat acuzatiile democratilor si ale presedintelui Traian Basescu, potrivit carora actuala structura a executivului este supradimensionata si ar trebui redusa pentru a ajunge la performanta.

Candidaturi in sistem "open"
Inainte de a-si prezenta in direct obiectivele, presedintele PNL, Calin Popescu- Tariceanu a prezidat ultima reuniune, inainte de Congresul extraordinar care va incepe peste doua zile, a Delegatiei Permanente. In cadrul acesteia, s-a definitivat, de principiu, ordinea de zi. "A fost o reuniune tehnica, in care au fost definite, cu aportul presedintilor de organizatii, modificarile statutului."
ne-a declarat senatorul liberal Paul Pacuraru. "Vom merge pe vot uninominal. PNL va avea 15 vicepresedinti, 8 pe regiuni si 7 pe domenii de activitate", ne-a precizat Paul Pacuraru. "Fiecare regiune va stabili cine o va reprezenta. Pentru celelalte posturi, la nivel national, este un sistem open (n.r.deschis)- candideaza cine doreste." Delegatia Permanenta a PNL a mai discutat nominalizarile viitorilor vicepresedinti, care vor fi validati de Congres. Paul Pacuraru ne-a precizat in acest sens: "Exista o idee potrivit careia candidaturile trebuie depuse inainte- dar acest lucru se poate face si la Congres."


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.