400 de milioane de obezi in intreaga lume. Efectele secundare ale medicamentelor de slabit sunt inca putin cunoscute. Insa aceste medicamente sunt extrem de profitabile pentru producatori. Este concluzia unui articol aparut recent in Le Figaro pe ba
400 de milioane de obezi in intreaga lume. Efectele secundare ale medicamentelor de slabit sunt inca putin cunoscute. Insa aceste medicamente sunt extrem de profitabile pentru producatori. Este concluzia unui articol aparut recent in Le Figaro pe baza unui studiu publicat in The Lancet. La ora actuala, trei sunt principalele medicamente de slabit: orlistat (Xenical), sibutramina (Sibutral) si rimonabant (Acomplia), ultimul autorizat in tarile UE in iunie anul trecut si inca necomercializat in Statele Unite. Cele trei medicamente (cu diferite denumiri comerciale) atrag ca un magnet pe cei care vor sa slabeasca rapid si fara efort, in conditiile in care obezitatea este o boala cu multiple consecinte negative asupra sanatatii. Dar Raj Padwal si Sumit Majumdar de la Spitalul Universitar din Edmonton (Canada), care au consultat bazele de date publicate in diverse articole intre anii 2000 si 2006, sustin ca aceste tratamente au ""eficienta modesta, dar costuri ridicate"". MEDICAMENTE. Orlistatul, comercializat in Europa din 1998, impiedica absorbtia intestinala a lipidelor. Datele colectate de-a lungul a patru ani de observatii arata ca medicamentul conduce la o pierdere in greutate in medie de trei kilograme, insotita cu diminuarea riscului de diabet la persoanele cu predispozitie pentru aceasta boala. Dar efectele secundare ale medicamentului sunt extrem de neplacute: diaree in 15% pana la 30% din cazuri, incontinenta fecala (7%), deficit al vitaminelor liposolubile, in special A si D. Cu sibutramina e posibila pierderea in medie a 4-5 kg si, de asemenea, ameliorarea nivelului trigliceridelor si a colesterolului bun. Dar nu pot fi ignorate insomniile, greturile, constipatia si hipertensiunea. Evident ca pacientii hipertensivi nu-si pot lega sperantele de a slabi cu ajutorul acestui medicament. Rimonabant favorizeaza colesterolul bun, antreneaza diminuarea trigliceridelor si te scapa de 4-5 kilograme. Dar totodata provoaca greturi, diaree, vertije si creste riscul depresiei. Si lista efectelor nedorite nu se termina aici. Aceste medicamente pot fi chiar toxice, desi este mai putin luat in calcul acest aspect. VENITURI. In plus, aceste medicamente au preturi prohibitive. In 2000, vanzarile au atins aproximativ o jumatate de miliard de dolari, iar, in perspectiva lui 2010, incasarile se vor tripla. Specialistii insa insista pe necesitatea investitiilor in noi tratamente de slabit, cu efecte adverse minore. Si aceasta deoarece obezitatea va capata dimensiunile unei veritabile pandemii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.