uscatorii de bloc. In astfel de incinte se oficiaza de mai multi ani, in Arges, slujbe religioase. Pentru ca ridicarea unei biserici costa miliarde de lei, preotii recurg la tot felul de improvizatii, carora le pun o cruce in varf, ii spun biserica s
uscatorii de bloc. In astfel de incinte se oficiaza de mai multi ani, in Arges, slujbe religioase. Pentru ca ridicarea unei biserici costa miliarde de lei, preotii recurg la tot felul de improvizatii, carora le pun o cruce in varf, ii spun biserica si incep sa oficieze slujbe, botezuri, cununii si alte cele cate se fac intr-un lacas de cult crestin-ortodox. Intre timp, din mila enoriasilor evlaviosi, banii incep sa curga pentru ridicarea unei biserici adevarate.
Locuitorii comunei argesene Maracineni se roaga de vreun an si jumatate intr-un vagon. Preotul paroh Stefan Toroaba a luat vagonul de pe un santier, i-a pus in varf crucea crestin-ortodoxa, cateva icoane pe pereti si gata biserica. Nu i-a fost insa tocmai usor sa atraga enoriasii intre niste pereti de tabla, deoarece in Maracineni mai exista o biserica, una mare si incapatoare, cu un cimitir in care oamenii isi au ingropati mortii.
Sfantul vagon te intampina cu urarea "Merry Christmas"
Dar pentru ca localitatea este una foarte intinsa, s-au gasit si credinciosi care au preferat sa mearga la... vagonul de langa casa, decat la biserica de care ii despartea kilometri distanta. Pentru ca nu incap decat vreo zece persoane in vagonul-biserica, enoriasii asculta slujba de afara si asteapta la rand ca sa se inchine la icoane si sa primeasca mirul preotului la finalul slujbei de duminica. Mai mult, de cateva luni i s-a mai alaturat un preot, spre marele amuzament al locuitorilor care spun ca "n-au nici popii loc in vagon, de noi ce sa mai zicem?!".
In schimb, localnicii nu se dau inapoi cand este vorba de a contribui cu bani la ridicarea unui nou lacas de cult. "De doua luni s-a inceput ridicarea bisericii noi. Ajuta lumea cu bani, cum sa nu ajute. Noi, femeile, facem mancare cu randul pentru muncitorii care lucreaza la constructie. Am muncit si cand am amenajat biserica din vagon, am adus covoare, am adus icoane. De curand am cumparat si usa, ca nu exista nici asta", ne-a marturisit Filoftea Tracea, femeia care se ocupa cu vanzarea lumanarilor in sfantul vagon. Aceasta ne arata cu mandrie catre usa din lemn, de care este agatata o craca de brad si o instalatie luminoasa cu... "Merry Christmas!". Desi la biserica noua nu s-au inceput decat de doua luni lucrarile, aceasta este pe jumatate gata.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.