Livrarile de petrol catre Ungaria prin intermediul conductei Drujba au fost sistate de catre rusi, luni seara, din cauza disputei dintre Rusia si Belarus, stat traversat de reteaua de transport petrolier, relateaza agentia MTI. In ciuda acestui fapt,

Livrarile de petrol catre Ungaria prin intermediul conductei Drujba au fost sistate de catre rusi, luni seara, din cauza disputei dintre Rusia si Belarus, stat traversat de reteaua de transport petrolier, relateaza agentia MTI. In ciuda acestui fapt, nu se va inregistra nicio criza de petrol nerafinat sau derivati ai acestuia, conform declaratiilor facute de ministrul Economiei de la Budapesta, Janos Koka.
Oficialul ungar a mentionat ca, in situatia in care livrarile cu petrol sunt sistate si in urmatoarele 24 de ore, va autoriza utilizarea rezervelor strategice.
Stocul este suficient pentru urmatoarele trei luni, potrivit MSZKSZ, organizatia care gestioneaza rezervele.
O alta asigurare in acest sens o constituie compania petroliera Mol care detine, de asemenea, propriile rezerve, si va mentine rafinaria de la Szazhalombatta, din apropierea Budapestei, in functiune. Mol va livra petrol
prin intermediul retelei Adria, care realizeaza legatura dintre portul croat Omisalj si Ungaria, daca aceasta criza dintre Rusia si Belarus nu este solutionata in scurt timp.
Companiile ruse au explicat sistarea livrarilor de petrol printr-o catastrofa iminenta, dupa ce Belarusul a inchis o parte dintre conductele care transportau petrol nerafinat spre alte state europene.
Astfel, livrarile de petrol ar putea fi sistate pentru urmatoarele doua luni fara ca niciunul dintre contractele incheiate de companiile ruse cu parteneri europeni sa fie renegociat, sustin analistii de la Moscova. Disputa dintre Rusia si Belarus a debutat atunci cand Moscova a majorat, incepand cu 1 ianuarie 2007, pretul gazului de la 47 de dolari la 100 de dolari pe metru cub si a ridicat pretul exporturilor de petrol catre Minsk la 180 de dolari pe tona. Drept raspuns, Belarus a fixat o taxa de 45 de dolari pe tona de petrol care tranziteaza tara, ceea ce a determinat o majorare a costurilor cu 10%.
Compania rusa Transneft, care administreaza conducta, a refuzat sa plateasca taxa impusa de Minsk, si drept urmare Belarusul a declarat ca livrarile de petrol constituie "bunuri de contrabanda" si a amenintat ca va intenta un proces.

Ucraina confirma

Livrarile de petrol rus catre Slovacia si Ungaria prin ramura meridionala a conductei Drujba au fost intrerupte luni, a declarat Oleksandr Dikussarov, purtator de cuvant al companiei ucrainene Ukrtransnafta, care opereaza oleoductele ucrainene.
Alimentarea cu petrol a Ucrainei nu a fost sistata, titeiul fiind furnizat acestei tari prin oleoductul Pridneprovski, ce nu traverseaza teritoriul belarus, a precizat Dikussarov.

Pietele europene pot rezista socului din Germania si Polonia

Pietele petroliere europene au capacitatea de a rezista intreruperii exporturilor ruse de titei catre Germania si Polonia care tranziteaza Belarusul, apreciaza Agentia Internationala pentru Energie, citata de Reuters, preluata de Mediafax. Rusia a intrerupt, in timpul noptii de duminica, livrarile de petrol catre Polonia si Germania, ca urmare a unei dispute comerciale intre autoritatile de la Moscova si cele de la Minsk. Compania Transneft a acuzat Belarusul ca a furat petrol transportat prin intermediul conductei Drujba si a aratat ca va lua toate masurile necesare pentru a modifica ruta de tranzit catre consumatorii europeni.

UE cere autoritatilor din Rusia si Belarus sa incheie conflictul

Comisia Europeana a solicitat autoritatilor de la Moscova si Minsk sa incheie de urgenta disputa privind tranzitul petrolului prin Belarus, care afecteaza livrarile catre mai multe state europene.
Conflictul actual, alaturi de o disputa similara care a avut loc cu un an in urma intre Rusia si Ucraina, afecteaza reputatia Rusiei in calitate de furnizor sigur de energie, a afirmat Ferran Tarradellas Espuny, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Energie, Andris Piebalgs. Piebalgs a cerut celor doua state sa gaseasca rapid o solutie reciproc acceptabila si sa reia livrarile de petrol catre Uniunea Europeana.
Executivul European a convocat pentru joi o reuniune a expertilor europeni in domeniul livrarilor de petrol, unde se va dezbate problema, a mai spus Tarradellas Espuny.
Conducta Drujba are o capacitate de peste doua milioane de barili de petrol pe zi, din care 1,4 milioane-1,6 milioane se indreapta direct catre consumatorii din Uniunea Europeana, reprezentand aproximativ 12,5% din necesarul de petrol al blocului european.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.