Cautand caile optime spre a lupta impotriva unui univers concentrationar, Nicolae Steinhardt a sistematizat, in Jurnalul fericirii, trei solutii, fiecare dintre ele menita sa submineze gaunosenia oricarei tiranii.
Menita a descoperi lumii persoan
Cautand caile optime spre a lupta impotriva unui univers concentrationar, Nicolae Steinhardt a sistematizat, in Jurnalul fericirii, trei solutii, fiecare dintre ele menita sa submineze gaunosenia oricarei tiranii.
Menita a descoperi lumii persoanele inzestrate cu virtuti eroice, cea de-a treia solutie practicata, intre altii, de Winston Churchill si Vladimir Bukovski - se bazeaza pe pofta nebuna de a lupta, indiferent de mijloace, impotriva dusmanului. Desi poate conduce la moartea viteazului, paradoxal, aceasta ascunde o uriasa sete de viata. Insa nu orice fel de viata! Ci una libera, de-a dreptul utopica, izbavita de tirani si functionari de partid, de politicieni corupti si de tortionari netrebnici. Cuprins de betia entuziasmului sacru, N. Steinhardt isi lasa pana sa alerge pe hartie asternand cuvinte memorabile: "Esti asaltat din toate partile, cu forte infinit mai tari ca ale tale: lupti. Te infrang: le sfidezi. Esti pierdut: ataci. (Asa vorbea Churchill in 1940). Razi, iti ascuti dintii si cutitul, intineresti. Te furnica fericirea, nespusa fericire de a lovi si tu, fie chiar infinit mai putin. Nu numai ca nu deznadajduiesti, ca nu te declari invins si rapus, dar si gusti din plin bucuria rezistentei, a impotrivirii si incerci o senzatie de navalnica, dementa voiosie". Citind asemenea randuri, iti dai seama ca, intr-o lume unde calitatea de razboinic nu mai depinde de virtutile clasice ale manuirii sabiei si a scutului, ci de cunoasterea sofisticatelor arme digitale, este tot mai greu sa-ti imaginezi un adevarat erou. Daca totusi te incapatanezi sa ti-l imaginezi, un ajutor nesperat ti-l poate oferi unul din cele mai frumoase filme realizat in ultimii ani: Master and Commander: The Far Side of the World.
Prezentat publicului larg in 2003, filmul ilustreaza impecabil calitatea de razboinic. Departe de a fi un supra-om, eroul scenaristului Peter Weir se arata a fi un soldat - comandorul Jack Aubrey, memorabil interpretat de Rusell Crowe - care pune etica conducerii armatei in lupta mai presus de propriile sentimente si aspiratii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.