finalizate de Romania in 2005. De atunci, Oficiul Roman pentru Adoptii incearca fara succes sa dea de urma a 175 de copii infiati de familii americane, dar si din Europa. Pentru alte 1.300 de dosare de adoptie internationala ale copiilor romani este
finalizate de Romania in 2005. De atunci, Oficiul Roman pentru Adoptii incearca fara succes sa dea de urma a 175 de copii infiati de familii americane, dar si din Europa. Pentru alte 1.300 de dosare de adoptie internationala ale copiilor romani este insa prea tarziu. Termenul legal de doi ani a expirat.
Chiar daca tara noastra este membra a UE, procedurile prin care se poate infia un copil roman de catre o familie din strainatate raman dificile, daca nu imposibile.
"In acest moment, sunt de doua ori mai multe familii de romani care vor sa infieze decat numarul de copii declarati adoptabili", ne-a spus secretarul de stat Theodora Bertzi, seful ORA. Potrivit legislatiei in vigoare, in aceste conditii nici nu poate fi vorba de adoptii internationale.
Peste 10.000 de copii romani au ajuns in SUA
Theodora Bertzi recunoaste insa ca se fac presiuni externe pentru reluarea adoptiilor. "Cele mai multe presiuni vin din partea Congresului American, unde exista grupuri de lobby foarte bine organizate si firme care au ca obiect de activitate adoptiile internationale. Peste 10.000 de copii romani au parasit tara, din 1990 si pana astazi, luand calea Statelor Unite ale Americii", a declarat seful ORA.
Bertzi a marturisit ca, din 2000 pana in 2004, s-a pierdut urma a 1.300 de dosare de adoptie internationala.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.