Presedintele rus Vladimir Putin (foto) a cerut, ieri, guvernului de la Kremlin sa faca „totul pentru a garanta interesele consumatorilor occidentali de petrol“, relateaza AFP. Interventia liderului de la Kremlin s-a produs in contextul i
Presedintele rus Vladimir Putin (foto) a cerut, ieri, guvernului de la Kremlin sa faca „totul pentru a garanta interesele consumatorilor occidentali de petrol“, relateaza AFP. Interventia liderului de la Kremlin s-a produs in contextul in care exporturile rusesti de petrol prin conducta Drujba (Prietenia), care tranziteaza Belarsul, au fost sistate. O delegatie de la Minsk, condusa de premierul Andrei Kabiakov, a purtat discutii cu reprezentanti ai Ministerului rus al Economiei. Demersurile au avut loc, dupa ce o alta delegatie din Belarus a purtat discutii cu guvernul rus. La finele inalnirii, Vladimir Naiunov, viceministrul belarus al economiei, a avertizat ca Rusia nu are inca o pozitie ferma in legatura cu negocierile. „Partea rusa nu a definit nici calendarul negocierilor. Totul depinde de rusi“, a subliniat oficialul belarus. Rusia, al doilea exportator de petrol din lume, a acuzat Belarusul ca foloseste in mod ilegal petrol care ii tranziteaza teritoriul. Criza a fost declansata de faptul ca Belarusul a impus Rusiei o taxa de tranzit de 45 de dolari pe tona de petrol. Compania rusa Transneft, care administr eaza conducta, a refuzat sa plateasca taxa impusa de Minsk.

Rezervele intra in joc
Oprirea livrarilor prin oleductul Drujba a afectat, pe rand, Ungaria, Cehia, Slovacia si Ucraina. Noile victime ale disputei dintre Mink si Moscova s-au alaturat Germaniei si Poloniei, care sunt aprovizionate de ramura nordica a conductei Drujba.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.