Daca va petreceti vacanta in Olanda, merita sa mergeti in Amsterdam sa vizitati Piata de flori si chiar sa va cumparati cate ceva. Toate plantele se vand cu certificate fitosanitare, asa ca nu veti avea nici o problema sa le aduceti in tara. O vizi

Daca va petreceti vacanta in Olanda, merita sa mergeti in Amsterdam sa vizitati Piata de flori si chiar sa va cumparati cate ceva. Toate plantele se vand cu certificate fitosanitare, asa ca nu veti avea nici o problema sa le aduceti in tara.
O vizita la Piata de flori din Amsterdam este o lectie de istorie, pentru ca iti imaginezi cu usurinta cum a luat nastere acest spatiu pentru vanzare. Pe la 1862, cultivatorii de flori isi aduceau comorile la piata cu barca, navigand pe multele canale ale orasului. La inceputuri, chiar era o piata plutitoare, pentru ca piata in sine era formata din mai multe barje. Acum, spatiile de vanzare sunt fixe si permanente, doar cateva barje au mai ramas, de dragul vremurilor apuse. Flori de tot felul inunda trotuoarul, asa incat e imposibil sa nu te opresti sa privesti. Ce puteti sa cumparati de aici? Flori taiate, flori la ghivece, bulbi, plante aromatice, cactusi, carti postale cu flori si diverse suveniruri. Oferta este impresionanta si variaza in functie de anotimp. Si, intr-adevar, aici puteti gasi flori pe care v-ati obisnuit sa le vedeti, dar si raritati aduse din diverse colturi ale lumii. Tot aici puteti sa admirati aranjamente florale pline de fantezie. Iar de parfum, nici nu mai vorbesc. Piata de flori miroase mult mai bine decat orice parfum luxos. Cei mai multi locuitori ai Amsterdamului isi cumpara de aici si bradul pentru Craciun.
Tot felula€¦ Daca veti vrea sa va cumparati doar o singura planta sau un singur pachet cu bulbi, asa ca sa va aduceti aminte de vacanta si de frumoasa Piata cu flori, veti fi in mare dificultate. Sunt atatea varietati ale aceleiasi plante incat va fi aproape imposibil sa va hotarati. Veti avea in minte gradina dumneavoastra de acasa si cum ar putea sa arate daca ati cumpara cateva minunatii din acelea ca s-o coloreze mai neobisnuit. Sa zicem ca la intrarea in Piata de flori va ganditi sa va cumparati cativa bulbi de lalele bicolore. Veti gasi rosu cu alb, rosu cu galben, rosu cu violet, margini dantelate, ondulate, fine, ascutite, revarsate... Nu mai insist, ati inteles deja dilema. Si de-ar fi doar lalele de vanzare!

Costurile sunt mari, dar producatorii romani trebuie sa dea atentie calitatii plantelor, altfel nu fac vanzare. Pentru a avea o nisa de piata, este nevoie de calitate deosebita la preturi accesibile si de varietati noi de plante. Munca de cercetare e si ea foarte importanta.

Si la noi? Recunosc ca pana acum vreun an ma intrebam daca exista si la noi o Piata de flori. Intre timp am gasit raspunsul, dar pana sa ajungem la performanta olandezilor va mai trece multa apa pe Dambovita. Totusi, exista un inceput. De acum depinde doar de cat de bine vom sti sa gospodarim spatiile de vanzare, de cum vom sti sa punem in valoare munca celor care au pornit la drum cu sere si pepiniere. Multi s-au plans ca nu-i ajuta nimeni cu informatii utile despre cum sa-si vanda marfa si ca e extrem de greu de concurat cu olandezii, care au intrat de cativa ani buni si pe piata noastra.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.